Sportsko ribolovno udruženje „Mrena“ obilježilo je danas 25 godina postojanja i rada dodjelom zahvalnica članovima, organizacijama i pojedincima zaslužnim za doprinos radu i razvoju ovog udruženja.

Predsjednik skupštine udruženja Slobodan Zec rekao je Radiju Kostajnica da su do danas kroz SRU „Mrena“ prošla 382 člana, a da ove godine udruženje ima 72 člana.

Prema njegovim riječima, udruženje je osnovano radi bavljenja sportskim ribolovom, ribolovnim turizmom i rekreacijom u prirodi, te radi unapređenja ribarstva i zaštite čovjekove okoline.

„'Mrena' gazduje ribolovnim područjem koje čini rijeka Una, od granice sa opštinom Novi Grad do granice sa opštinom Kozarska Dubica, te njene pritoke Strigova, Mekinja, Studena, Tavija i Vučijak“, naveo je Zec.

On je dodao da je za 25 godina ovo udruženje je organizovalo 11 akcija poribljavanja Une šaranom, dok je rječica Strigova poribljavana potočnom pastrmkom.

Od ostalih aktivnosti, Zec je izdvojio takmičenje „Lov ribe udicom na plovak“, te „Malu školu ribolova“ za djecu uzrasta od šest do 14 godina, kroz koju je prošlo više od 40 polaznika.

Zec je rekao da udruženje sarađuje sa resornim ministarstvom i srodnim organizacijama, ali i sa Parkom prirode Una, te da aktivno učestvuje i prati problematiku u vezi sa planiranom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj.

„Planirano odlagalište je u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno Republikom Srpskom i ukoliko bude izgrađeno na ovoj lokaciji, ugroziće zdravlje građana, ali i vodni resurs rijeke Une koja je bogata ribljim fondom i uopšte florom i faunom“, istakao je Zec.

Za ovu godinu Zec je najavio nastavak angažovanja na zaštiti ribljeg fonda i unapređenju ribolovnog sporta i ribolovnog turizma.

U planu je i nastavak radova na uređenju ribolovačke kuće, takmičenje disciplinom lov ribe udicom na plovak, Mala škola ribolova i akcija poribljavanja.