Načelnik opštine Kostajnica raspisao je Javni poziv raseljenim licima i povratnicima za podnošenje zahtjeva za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica  s ciljem povratka u opštinu Kostajnica.

 

Javni poziv prenosimo u cijelosti: 

Načelnik opštine Kostajnica na osnovu člana 59. i 82. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 97/16, 36/19 i 61/21), član 67. Statuta opštine Kostajnica („Službeni glasnik opštine Kostajnica“, broj 12/22), člana 16. Uputstva o načinu i procedurama odabira korisnika projekata  povratka i rekonstrukcije stambenih jedinica („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 48/06) i člana 3. Instrukcije opštinama/gradovima o provođenju projekata obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika broj 01-41-1-1340-11/24 od 12.06.2024. godine, raspisuje javni poziv raseljenim licima i povratnicima za podnošenje zahtjeva za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica  s ciljem povratka u opštinu Kostajnica

Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH na svojoj 3. redovnoj sjednici održanoj 05.06.2024.godine, donijela je Odluku o izboru projekata obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika iz sredstava za 2023.godinu te je u saradnji sa Opštinskom upravom Kostajnica obezbijeđeno 15.000,00 KM za finansiranje projekta obnove/rekonstrukcije 2 stambene jedinice na području ove opštine.

Predmet obnove i rekonstrukcije stambenih  objekata odnosi se na:

  • obnovu krova i krovne konstrukcije,
  • sanaciju unutrašnjih prostorija,
  • sanaciju postojećih unutrašnjih i vanjskih zidova i otvora na stambenoj jedinici,
  • ugradnju i sanaciju elektro, vodovodne i kanalizacione mreže

Kriterijumi za odabir korisnika za obnovu stambenih jedinica

1.Opšti kriterijumi  

Opšti kriterijumi su eliminatorni i obavezujući za sve korisnike pomoći.

Opšti kriterijumi za utvrđivanje potencijalnih korinika pomoći projekata povratka i obnove stambene jedinice su:

1. korisnik pomoći je  raseljeno lice u BiH ili povratnik;

2. korisnik pomoći je iskazao namjeru za povratkom;

3. stambena jedinica koja je predmet prijave za dobijanje pomoći za rekonstrukciju i povratak, neuslovna je za stanovanje u skladu sa utvrđenim standardima o minimumu stambenih uslova;

4. da on i članovi njegovog domaćinstva od 1991. godine nemaju na teritoriji BiH drugu stambenu jedinicu koja se smatra uslovnom za stanovanje, u skladu sa odgovarajućim standardima o minimumu stambenih uslova;

5. da nije primio pomoć u rekonstrukciji, dovoljnu da zadovolji odgovarajuće standarde o minimumu stambenih uslova.

6. da je utvrđen status vlasništva ili stanarsko pravo nad stambenom jedinicom koja je predmet rekonstrukcije;

7. korisnik pomoći je na dan 30.04.1991. godine imao prebivalište u stambenoj jedinici koja je predmet obnove;

Dokumenti kojima se dokazuje ispunjavanje opštih kriterijuma

a.1. raseljena osoba u BiH svoj status dokazuje potvrdom/pravosnažnim rješenjem nadležnog organa opštine privremenog boravka o statusu raseljene osobe,

a.2. povratnik svoj status dokazuje potvrdom nadležnog organa opštine povratka o statusu povratnika.

Potpisanom i ovjerenom izjavom potencijalni korisnik pomoći dokazuje svoju namjeru za povratkom. Izjavom podnositelja, koja se ovjerava od strane nadležnog organa opštine povratka, dokazuje se da je:

1. iskazana namjera za dobrovoljnim povratkom,

2. stambena jedinica koja je predmet prijave za dobijanje pomoći za rekonstrukciju i povratak, neuslovna za stanovanje u skladu sa utvrđenim standardima o minimumu stambenih uslova,

3. korisnik/nositelj domaćinstva i članovi njegovog domaćinstva koji su prijavljeni za dobijanje pomoći za obnovu/rekonstrukciju, od 1991. godine nemaju na teritoriji BiH drugu stambenu jedinicu koja se smatra uslovnom za stanovanje, u skladu sa odgovarajućim standardima o minimumu stambenih uslova,

4. korisnik nije primio pomoć u rekonstrukciji, dovoljnu da zadovolji odgovarajući standard o minimumu stambenih uslova.

5. Dokaz o vlasništvu/stanarskom pravu nad stambenom jedinicom koja je predmet rekonstrukcije dokazuje se sljedećim dokumentima:

a) ZK (zemljišno-knjižni) izvadak – izvod iz katastarske evidencije, ne stariji od 6 (šest) mjeseci, i/ili

b) CRPC odluka – odluka Komisije za imovinske zahtjeve izbjeglica i raseljenih osoba, i/ili

c) Pravosnažno rješenje o povratu imovine/stanarskog prava – rješenje nadležnog opštinskog organa o povratu i/ili uvođenju u posjed.

U izuzetnim slučajevima, kada se vlasništvo ili stanarsko pravo ne može pouzdano dokazati dokumentima iz prethodnog stava, vlasništvo se može dokazivati i drugim relevantnim dokumentima, koje izdaju nadležni organi (pravosnažno rješenje o nasljeđivanju, građevinska dozvola, urbanistička saglasnost, avionski snimak i sl.).

Uvjerenjem o kretanju podnositelja zahtjeva za rekonstrukciju, koje izdaje nadležni organ unutrašnjih poslova dokazuje se da je korisnik pomoći na dan 30.04.1991. godine imao prebivalište u stambenoj jedinici koja je predmet rekonstrukcije. Potrebno je priložiti original uvjerenja o kretanju ili ovjerenu kopiju.

U  izuzetnim slučajevima, kada se uvjerenjem o kretanju ne može pouzdano utvrditi prebivalište na dan 30.04.1991. godine, kao dokaz prebivališta pribavlja se izjava dva svjedoka, ovjerena od strane nadležnog organa opštine povratka.

Posebni uslovi za utvrđivanje potencijalnih korisnika projekta su

1. broj i starosna dob članova domaćinstva

2. socijalna kategorija

3. lica sa invaliditetom,

4. samohrani roditelji,

5. penzioneri,

6. civilne žrtve rata

7. porodice civilnih žrtava rata

8. nezaposlene osobe

9. šehidske porodice/ porodice poginulog borca

Dokumentacija za dokazivanje posebnih uslova

1. Brojnost porodice koje imaju više članova domaćinstva i njihova starosna dob, koji su se prijavili za povratak, dokazuje se kućnom listom, ovjerenom od strane nadležnog opštinskog organa.  Uz ovjerenu kućnu listu korisnik je dužan priložiti rodne listove za maloljetne članove, odnosno ovjerene kopije lične karte za punoljetne članove porodice.

2. Socijalne kategorije svoj status dokazuju relevantnim dokazima i to: dokaz da se radi o korisniku socijalnih davanja od nadležnog centra za socijalni rad ili nadležne opštinske službe za socijalnu i dječiju zaštitu.

3. Status lica sa invaliditetom dokazuje se rješenjem koje se pribavlja od strane nadležnog organa (lice sa urođenim ili stečenim invaliditetom i sl.).

4. Status samohranog roditelja, staratelja ili hranitelja dokazuje se relevantnim dokazom koji se pribavlja od strane nadležnog centra za socijalni rad ili opštinskog organa uprave, nadležnog za poslove socijalne i dječije zaštite kod kojeg se vodi službena evidencija.

5. Penzioneri svoj status dokazuju dostavljanjem posljednjeg čeka penzije.

6. Civilne žrtve rata i porodice civilnih žrtava rata svoj status dokazuju dostavljanjem potvrde od nadležnog organa.

7. Nezaposlene osobe svoj status dokazuju dostavljanjem relevantne potvrde od Zavoda za zapošljavanje.

8. Šehidske porodice/porodice poginulog borca svoj status dokazuju dostavljanjem potvrde od nadležnog organa.

 

Način izbora korisnika

Izbor potencijalnih korisnika po osnovu ovog javnog poziva će vršiti komisija koju će imenovati načelnik opštine Kostajnica. Komisija će razmatrati prijave u skladu sa procedurama za izbor potencijalnih korisnika, te u skladu sa odredbama ovog Javnog poziva i Instrukcijama o provođenju projekta obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika broj 01-41-1-1340-11/24 od dana 12.06.2024.god. Komisija zadržava pravo provjere tačnosti podataka iz prijave na javni poziv te u slučaju da utvrdi da podaci nisu tačni predmetnu prijavu će odbaciti kao neurednu.

Nakon što prvostepena komisija formira  preliminarne liste korisnika, iste će biti javno istaknute na oglasnoj tabli Opštinske uprave kao i na veb-stranici www:opstina-kostajnica.com  sa naznačenim pravom i rokom za prigovor. Pravo na prigovor imaju svi učesnici na javnom pozivu koji iz određenih razloga nisu zadovoljni svojom pozicijom na  listi korisnika. Prigovor se podnosi drugostepenoj komisiji koju imenuje načelnik, u roku od 15 dana od dana objavljivanja preliminarne liste.

Po okončanju postupka po prigovoru prvostepena komisija utvrđoje konačnu listu korisnika, koja se objavljuje na oglasnoj tabli Opštinske uprave kao i na veb-stranici www.opstina-kostajnica.com

Okvirni rok za odabir korisnika je 60 dana od dana zatvaranja Javnog poziva.

Prijava na Javni poziv

   Prijave za obnovu i rekonstrukciju stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika na području opštine Kostajnica sa popunjenim obrascem prijave/izjave  i pratećom dokumentacijom kojom se dokazuje ispunjavanje opštih i posebnih uslova, dostaviti u zatvorenoj koverti sa naznakom “Prijava na javni poziv za finansiranje projekata obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika na području opštine Kostajnica  – NE OTVARAJ”, lično ili putem pošte na adresu:  Opština Kostajnica, Svetosavska br.16, 79224 Kostajnica

Obrazac Prijave /Izjave se može preuzeti na info pultu u zgradi Opštinske uprave na adresi Svetosavska br.16. Kostajnica  kao i na internet stranici www.opstina-kostajnica.com

Javni poziv je otvoren 30 dana i traje od 04.09.2024. do 04.10.2024.godine i biće objavljen na oglasnoj tabli Opštine Kostajnica,na veb-stranici www.opstina-kostajnica.com  , I na radiju Kostajnica.

Prigovor : Prigovor se podnosi Komisiji za odabir u roku od 15 dana od dana javnog oglašavanja preliminarne liste korisnika na opštinskoj oglasnoj ploči i putem lokalnih medija.

Prijave podnesene mimo utvrđenog roka neće biti razmatrane.