Dom zdravlja Kostajnica počeo je pružati zdravstvene usluge u kućnim uslovima u zajednici, kao i usluge edukacije stanovništva, rekla je Radiju Kostajnica glavna sestra Jasna Borojević.

“Mi već obilazimo teren i ujedno radimo bazu podataka o potrebama stanovništva za kućnim posjetama, pri čemu je ruralno područje prioritet. Kućne posjete će se obavljati kontinuirano, prema prioritetu i planu. Takođe, pozivamo stanovništvo da nam prijavi potrebu za kućnom posjetom”, rekla je Borojevićeva.

Ona je dodala da su već počele i edukacije, podsjećajući da je održano predavanje o dijabetesu i dijabetesnom stopalu.

Borojevićeva je istakla da se ove aktivnosti provode u okviru projekta “Jačanje sestrinstva u zajednici”.

“Dom zdravlja Kostajnica je dobio vrijednu donaciju u vidu računarske opreme, namještaja, medicinske opreme i kompletno opremljenih medicinskih torbi i ovim putem se zahvaljujemo Fami fondaciji i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske”, kazala je Borojevićeva.

Dom zdravlja Kostajnica jedna je od zdravstvenih ustanova koje učestvuju u projektu “Jačanje sestrinstva u zajednici” koji obuhvata unapređenje patronažne službe.

Projekat finansira vlada Švajcarske posredstvom “Fami” fondacije uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Patronažu, odnosno posjete pacijentima, u Kostajnici će raditi šest medicinskih sestara koje su prošle desetodnevnu obuku u okviru projekta.