Zbirkama priča „Mandarinske patke“ i „Nervus vagus i druge priče“ večeras se kostajničkoj publici, u okviru manifestacije „Jesen u mom sokaku“ predstavila Milanka Blagojević.

 

„Mandarinske patke“ je njena prva zbirka priča koja je izašla 2018. godine.

Književnica je u izjavi Radiju Kostajnica rekla da je naziv inspirisan japanskom književnošću, a mandarinske patke simbolišu bračnu ljubav, zajednicu i monogamiju.

„'Nervus vagus i durge priče' je zbirka izašla 2020. godine u kojoj često poredim osjećanja sa želučanim sokovima, jer čovjek kroz stomak proživljava većinu svojih osjećanja. Nervus vagus je živac lutalica koji prolazi od mozga do stomaka i koji je zaslužan za lijepa osjećanja kao što su leptirići u stomaku, a ako dobro ne funkcioniše osjećamo strah i depesiju“, pojasnila je Blagojevićeva.

Ona je dodala da je spojila priče o hrani, koju simbolično povezuje sa nekim stanjima svojih likova, sa tim živcem koji je zaslužan za osjećanja.

„Cijeli ciklus u ovoj zbirci je posvećen ženama koje se nalaze u kuhinji, kao na svom bojnom polju, gdje one prave neku retrospekciju svog života kuvajući hranu koja je simbolična“, kaže autorka.

Blagojevićeva je navela da su teme i motivi njenih priča svakodnevica, odnosno običan život jednog čovjeka.

„Ja često govorim da je svakodnevica najveća fantazija, a neke obične životne priče su itekako inspirativne. To su priče kojima se opterećuju obični ljudi, neke životne situacije, kao što su strah od smrti, ljubavni problemi, usamljenost, socijalne teme i slično“, kazala je Blagojevićeva.

Ona je najavila da bi početkom iduće godine trebalo da izađe njena prva zbirka poezije, a istakla je da bi se voljela okušati i u pisanju romana.