„Putem sjećanja“ opština Kostajnica danas je obilježila Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Dionicu od Kostajnice do Donje Gradine, dugu 40 kilometara, biciklima je prešlo pedesetak učenika Osnovne škole „Petar Mećava“ i Srednjoškolskog centra Kostajnica.

Na startu puta načelnik opštine Nikola janjetović sa učesnicima je položio vijenac i zapalio svijeće kod spomen obilježja na masovnim grobnicama na Zečevom brdu u Kostajnici u kojima je nakon masovnog pokolja 1942. godine pokopano oko 2.600 muškaraca, žena i djece.

"Simbolično počinjemo ovaj put od mjesta stradanja ovdje u Kostajnici i ova kolona će se kretati putem kojim su nekada prošli naši preci i nisu se vratili kući", rekao je načelnik novinarima.

On je podsjetio da su dva dječaka 2021. godine samoinicijativno biciklima prešli ovaj put, te da je opština podržala ovu ideju sa ciljem da „Put sjećanja“ postane tradicija.

Jedan od ovih dječaka, Rastko Adamović, rekao je da je sa prijeteljem Kristijanom došao na ideju da na ovaj način obilježi 22. april i da su u tome uspjeli, dodajući da već treći put učestvuje u "Putu sjećanja" čime odaje počast žrtvama logora Jasenovac.

Na startu puta obilježen je i zvanični početak preventivne aktivnosti "Zvoni da te vide! Neka blista biciklista!" koju sprovodi Auto-moto savez Republike Srpske.

Goran Bošnjak iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske rekao je da su ciljna grupa ovih aktivnosti biciklisti i vozači lakih, ličnih i električnih vozila kojih je sve više, a cilj kampanje je da se smanji broj poginulih i teško povrijeđenih biciklista.

Potom je uslijedila ruta do Spomen krsta kod crkve Svete Petke u Kozarskoj Dubici, gdje je učesnike „Puta sjećanja“ dočekao sveštenik Vojo Docić i održao istorijski čas.

Sljedeće odredište bila je Spomen kosturnica kod crkve Svetog apostola Marka u Drakseniću. Ovdje je istorijski čas održao sveštenik Saša Tošanović koji je pričao o „Krvavoj liturgiji“, stradanju ovdašnjih mještana i jedinoj na svijeti „Grobnici krvi i mozgova“.

Posljednja etapa puta vozila se do Spomen područja Donja Gradina. Ovdje su nas dočekali direktor ustanove Tanja Tuleković i kustos Mirko Dimić koji je održao istorijski čas govoreći o logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je naglasio da su učenici škola iz Kostajnice prvi i jedini za koje zna da su učinili ovakav podvig na čemu im je čestitao i pozvao ih da dođu i iduće godine.

Organizator „Puta sjećanja“ je opština Kostajnica, a učestvovali su i AMS RS, MUP RS, Dom zdravlja Kostajnica, Osnovna škola „Petar Mećava“, Srednjoškolski centar Kostajnica i Radio Kostajnica.

Organizator se zahvaljuje na gostoprimstvu Spomen području Donja Gradina i sveštenicima pravoslavnih hramova u Kozarskoj Dubici i Drakseniću.

Posebne pohvale učenicima na koje smo ponosni!