Predsjednik udruženja “Green team” iz Novog Grada Mario Crnković obratio se saopštenjem za javnost u kome navodi da Bosna i Hercegovina nije dovoljno učinila na zaštiti svojih građana, te da Hrvatska ne odustaje od svoje namjere da gradi nuklearni objekat na neadekvatnoj lokaciji u graničnom području sa BiH, što može imati niz negativnih uticaja koji će se odraziti na sve sfere života.

Crnković u saopštenju ističe da je 2024. godina ključna za slučaj Trgovska gora, tvrdeći da će biti ugroženo više od 250.000 građana, ukoliko se na studiju uticaja na životnu sredinu ne odgovori argumentovano, uz diplomatsku ofanzivu.

“U toku je realizacija istraživanja na monitoringu nulte stope radioaktivnosti na sjeverozapadu BIH, ali ti podaci nam u ovom slučaju praktično mogu koristiti samo pri mjerenju kolika je katastrofa ukoliko se desi akcident. Na području FBIH su počela, a u RS najavljena određena terenska, odnosno hidrološka, geološka i druga istraživanja, ali ovi rezultati neće biti dostupni prije predstavljanja studije uticaja na životnu sredinu koja je najvažniji dokument u ovom slučaju. Na koji način će ovi podaci biti korišteni, ostaje da vidimo”, navodi Crnković.

Dodaje da posebno brine to što ne postoje naučni argumenti o negativnim prekograničnim uticajima smještanja radioaktivnih i drugih opasnih otpada nedaleko od rijeke Une.

“Ne smijemo se voditi paušalnim procjenama, već moramo imati jako uporište u naučnoj argumentaciji. Ako pričamo o ugroženosti više od 250.000 građana, što jeste istina, krajnje je vrijeme da se to naučno argumentuje. Procjene nisu dovoljne. Imamo samo jedan naučno-istraživački rad na ovu temu, koji je pokrenut interesom pojedinca, a ne sistemskim pristupom”, naglašava Crnković.

On poručuje da možemo i moramo bolje, inače ćemo ostati zapamćeni kao generacija koja je uništila perspektivu razvoja onima koji nisu još ni rođeni.

“Iz tog razloga, kao neko ko je odrastao i živi uz rijeku Unu, svoju kompletnu nadoknadu za učešće u Ekspertskom timu BIH od 7. 000 KM sam donirao na odvojen račun Green Team-a za aktivističke, administrativne i pravne korake koji će biti preduzeti tokom 2024. godine. Uvjeren samo da ćemo mi kao građani učiniti sve što je u našoj moći, ali BIH se mora pokrenuti i argumentovati negativne uticaje koje već sada imamo”, navodi Crnković.

Zaključuje da je BiH zemlja konstantnih političkih i drugih kriza koje odvlače pažnju od životno važnih pitanja za građane, ali da postoje teme koje ne smiju padati u sjenu i čije posljedice, usljed neodgovornih postupanja, mogu nadživjeti sve nas.

 

FOTO: Fb/Mario Crnković