Odbrana zapadnokrajiških opština jedna je od odsudnih bitaka za Republiku Srpsku, rekao je Radiju Kostajnica ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

“Možemo reći da je ovo bila jedna od odsudnih bitaka za Republiku Srpsku, iako je Vojska Srpske imala mnogo teških bitaka. Ovo je bilo pred sam kraja rata i značilo bi definitivno pad Republike Srpske i vjerovatno egzodus naroda sa ovih prostora”, rekao je Egić koji je danas prisustvovao obilježavanju Dana odbrane zapadnokrajiških opština u Kostajnici.

On je naveo da je na današnji dan 1995. godine počela agresija hrvatske vojske sa najelitnijim jedinicama, prvom i drugom gardijskom brigadom, te da je njihova namjera bila da zauzmu zapadnokrajiške opštine i naprave novi front kako bi došli do Vrbasa, a zatim protjerali stanovništvo prema Drini.

“Toga dana je Vojska Republike Srpske prihvatila borbu i zaustavila neprijatelja, iskazujući veliko junaštvo, hrabrost i upornost, jer je iza svojih leđa imala porodice, ognjišta i imanja”, kazao je Egić.

On je dodao da su drugog dana, odnosno 19. septembra, konsolidovane linije, vojska je krenula u kontranapad i neprijatelj je protjeran na drugu stranu Une.

“Moja poruka je da žrtve nikad ne smijemo zaboraviti i da ništa nije vrijedno, osim Republike Srpske i naših poginulih drugova i ovakve stvari ne smijemo koristiti u dnevno političke svrhe, već prenositi na buduća pokoljenja”, rekao je Egić.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je da je parastosom i polaganjem vijenaca na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu odata počast ljudima koji su najzaslužniji što mnoge generacije poslije njih Kostajnicu mogu nazvati svojim rodnim mjestom i svojim zavičajem.

Dušan Đenadija, komandant borbene grupe Balj koja je branila Kostajnicu tih septembarskih dana 1995. kaže da sa ponosom dolazi u ovaj grad.

“Ponosan sam jer smo zaustavili neprijatelja da ne uđe u ovaj grad i ne napravi žrtve nad civilnim stanovništvom, kao što je učinio u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici”, kazao je Đenadija.

Prema njegovim riječima hrvatske vojne snage su u tom napadu tri puta pokušale preći rijeku Unu, i to na samom mostu, zatim čamcima kod štamparije, te mostobranom na ušću rijeke Strigove u Unu.

“Po komandi generala Zeca, pješadijska odbrana morala je biti uspostavljena na samoj obali Une, a specifičnost je što je centar grada odmah iza linije odbrane. I naša procjena je bila da će napasti centar grada jer se tu najviše dobija. Dubina grada je oko 500 metara i odmah nakon toga se izlazi na Balj, a potom i na Knežicu”, rekao je Đenadija.

On je istakao da je najveći doprinos odbrani dao narod koji ni u jednom momentu nije htio da napusti svoja ognjišta, što je dodatno motivisalo vojsku.

Parastosom i polaganjem vijenaca u Kostajnici je danas obilježena 29. godišnjica odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, načelnik opštine Nikola janjetović, predsjednik Skupštine opštine Miloš Šteković i delegacija Boračke organizacije.

Regularna hrvatska vojska je 18. septembra 1995. godine izvršila agresiju na Republiku Srpsku i BiH tako što je nakon višečasovne artiljerijske pripreme prešla rijeku Unu u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, dok je u Kostajnici zaustavljena uz velike gubitke.

U Kostajnici je stradalo pet civila, dok gubitaka u vojnim redovima nije bilo. Grad je razoren, a šteta je procijenjena na 40 miliona KM.

Kostajnicu je branila borbena grupa Balj, koju su tada činili borci iz Kostajnice, Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, te haubičke baterije iz Banja Luke. Komandant ove vojne jedinice i odbrane Kostajnice bio je Dušan Đenadija.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

Centralno obilježavanje Dana odbrane zapadnokrajiških opština održava se danas u Kozarskoj Dubici.