Karcinom grlića materice kod nas je jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja, a dokazano je da je u 99,7 odsto slučajeva uzročnik ovog oboljenja humani papiloma virus /HPV/, rekla je Radiju Kostajnica dr Snežana Pekić, specijalista ginekologije.

„Taj karcinom je virusnog porijekla i neće svi koji se zaraze u toku života oboljeti od karcinoma. Kod većine, kao i svaka virusna infekcija, prođe, ali kod nekih pacijenata, zbog lošeg imuniteta, pušenja, loših socio-ekonomskih uslova ili genetskih predispozicija, virus se zadrži u latentnoj formi u grliću materice, a nakon toga aktivacijom dolazi do ugradnje genoma virusa u DNK domaćina i nekontrolisanog razmnožavanja“, pojasnila je Pekićeva koja je sinoć u Kostajnici održala predavanje na ovu temu.

Ona je dodala da su potom moguće promjene u sluzokoži grlića, koje zavisno od dubine koja je zahvaćena, na papa testu daju nalaz cervikalne intraepitalne neoplazije tipa jedan, dva ili tri /CIN I, CIN II, CIN III/, odnosno karcinom in situ /CIS/.

Ukoliko dođe do probijanja bazalne membrane dolazi do invazivnog karcinoma grlića koji je onda ozbiljna stvar, kaže dr Pekić.

Ona je istakla značaj redovnih ginekoloških pregleda, jer je to jedini način da se citološkim skriningom otkriju promjene u ćelijama grlića, koje još nisu okom vidljive i ne daju nikakve simptome kod žena.

Dr Pekić je navela da u Republici Srpskoj sada postoji devetovalentna vakcina protiv HPV-a koja pokriva devet tipova ovog virusa, od kojih su neki visokoonkogeni, kao što su tip 16 i tip 18, dodajući da se vakcinacija preporučuje i djevojčicama i dječacima.

Glavna sestra Doma zdravlja u Kostajnici Jasna Borojević rekla je da je ova ustanova prošle godine imala ukupno 95 pacijenata oboljelih od karcinoma, od čega je 15 dijagnoza karcinoma ženskih reproduktivnih organa.

Ona je navela da je karcinom grlića materice po rasprostranjenosti četvrti među ženama.

„To je karcinom koji možemo da spriječimo. Ranim otkrivanjem karcinom grlića materice je izlječiv i zato nam je jako bitna prevencija i ovo predavanje na kome su žene upoznate sa prevencijom“, kazala je Borojevićeva.

Ona je rekla da se u kostajničkom Domu zdravlja kontinuirano odvija HPV vakcinacija.

Prema njenim riječima, djeca od 9 do 14 godina podliježu besplatnoj vakcinaciji, dok se ostali mogu javiti Institutu za javno zdravstvo gdje se vakcinacija plaća.

Borojevićeva je dodala da se nada daljoj saradnji sa doktoricom Pekić, što zavisi od broja registrovanih žena, te da se već za desetak dana očekuje njen prvi dolazak kao gostujućeg ginekologa.

Sinoćnje predavanje na temu „Karcinom grlića materice“ organizovao je Dom zdravlja Kostajnica povodom 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv malignih bolesti.