Osnovna škola “Petar Mećava” i Srednjoškolski centar Kostajnica obilježili su danas školsku slavu Svetog Savu.

Direktor osnovne škole Miroslav Škara rekao je Radiju Kostajnica da je značaj Svetog Save, kao prvog srpskog učitelja, nemjerljiv.

“Treba da se držimo te tradicije i da živimo u skladu sa njegovim postulatima. Mi tako i pokušavamo u našoj školi, kroz praćenje svih njegovih djela da idemo tim putem i da uskladimo život nas, naše djece i naših običaja”, rekao je Škara.

On je dodao da su članovi recitatorske i dramske sekcije, hora i svi ostali učesnici u priredbi pokušali da na najbolji način prikažu život i običaje koje nam je Sveti Sava ostavio kao dar.

Jelena Jaćimović Janjetović, direktor srednje škole, naglasila je da je naša dužnost i obaveza da njegujemo sjećanje na lik i djelo Svetog Save.

“Moramo da čuvamo sve ono što nam je on u amanet ostavio, jer su to zaista prave, istinske vrijednosti i ukoliko ih se budemo pridržavali život će nam svakako biti ljepši”, rekla je Jaćimović Janjetović.

Ona je navela da su program pripremili učenici u saradnji sa profesorom i mentorom srpskog jezika Aleksandrom Stojaković, ističući da djeca uviđaju značaj Svetog Save i obilježavanja školske slave.

“Učenici su bili zaista motivisani i ja se nadam da ovo nije bila samo formalna priredba već da djeca shvataju značaj rada Svetog Save da bismo, sjećajući se njega, gradili moralne vrijednosti”, kazala je Jaćimović Janjetović.