Policijski službenici Policijske stanice Kostajnica do 15. januara iduće godine sprovode kampanju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Petarde nisu igračke“, saopšteno je iz policijske stanice.

 

Kampanja se realizuje sa ciljem sprečavanja nezakonite prodaje pirotehničkih sredstava i sprečavanja neželjenih posljedica koje mogu nastupiti usljed nestručne upotrebe pirotehnikom. 

„Kako bi građani predstojeće novogodišnje i božićne praznike proslavili u bezbjednom okruženju, policijski službenici u saradnji sa inspekcijskim službama, vrše kontrolu pravnih lica u pogledu poštovanja propisanih zakonskih mjera za prodaju pirotehničkih sredstava, kontrolu ispunjenosti zakonskih uslova za bezbjedno izvođenje vatrometa, kao i kontrolu mjesta na kojima se može vršiti nelegalna prodaja pirotehnike“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se kroz ostvarene kontakte sa direktorima i pedagozima osnovnih i srednjih škola i edukativnim predavanjima za učenike preventivno djeluje na sprečavanju upotrebe pirotehnike od strane maloljetnih lica kako nezakonito i nestručno korištenje ne bi dovelo do neželjenih posljedica, jer pirotehnika može prouzrokovati ozbiljne tjelesne povrede. Predavanjima koja su policijski službenici održali u osnovnim i srednjim školama objašnjeno je šta podrazumijeva pirotehnika, na koji način i koja vrsta pirotehničkih sredstava je dozvoljena za upotrebu i koje posljedice mogu nastupiti u slučaju nestručne upotrebe petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Komandir Policijske stanice Kostajnica Vladimir Milinović apelovao je na sve građane da se tokom predstojećih praznika uzdrže od upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima na način koji izaziva uznemirenost građana.

Apel je uputio i roditeljima da savjetodavno usmjere djecu kada je u pitanju korištenje i rukovanje pirotehnikom, jer nestručna upotreba pirotehnike može dovesti do teških tjelesnih povreda.

Milinović je podsjetio građane da je Zakonom o javnom redu i miru propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 do 900 KM kazniti onaj ko upotrebi pirotehnička sredstva na mjestima i na način kojim se izaziva uznemirenost građana.

Istim Zakonom propisana je i kazna za roditelja/staraoca maloljetnika koji je počinio prekršaj javnog reda i mira, a koji je posljedica propuštanja dužne brige o maloljetniku. Kazna za roditelje/staraoce u ovom slučaju je od 400 do 1.200 KM.

Za prekršaj javnog reda i mira koji maloljetnik počini u periodu od 23.00 do 06.00 časova kazniće se roditelj maloljetnika novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM.