Opština Kostajnica izdvojila je iz budžeta 49.653 KM za ovogodišnji podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Rješenja o dodjeli novčanih sredstava poljoprivrednicima je danas uručio načelnik opštine Nikola Janjetović.

“Ovo je drugi put kako opština Kostajnica izdvaja sredstva za podsticaje u poljoprivredi. Ove godine budžetom je planirano 50.000 KM, izrađen je pravilnik, završena je procedura, danas su dodjeljena rješenja i za osam dana će biti isplata sredstava”, rekao je načelnik novinarima.

Prema njegovim riječima, podsticajima je obuhvaćeno 90 odsto poljoprivredne proizvodnje u opštini Kostajnica.

Janjetović je podsjetio da je jednak iznos dodjeljen poljoprivrednicima prošle godine, te najavio podsticaje za poljoprivredu i iduće godine.

Načelnik je uručio 35 rješenja o dodjeli podsticaja koja su obuhvatila 71 korisnika.

Podsticajna sredstva dodjeljena su za plasteničku, povrtlarsku i pčelarsku proizvodnju, uzgoj jabučastog, koštičavog i jezgrastog voća, zasade pšenice, soje, uljane repice i suncokreta, uzgoj priplodnih ovaca, muznih krava, steonih junica i priplodnih krmača, te uzgoj krava-tele.

Gojko Kukrika iz Strigove, koji je dobio sredstva za uzgoj dinje i lubenice, rekao je da je zadovoljan podsticajima i najavio povećanje proizvodnje.

Zadovoljna je i Dragana Miljuš iz Gornje Slabinje čije se domaćinstvo bavi isključivo poljoprivredom.

“Imamo 13 muznih krava, tri junice, 15 krmača i ovce, a bavimo se i proizvodnjom povrća i ovi podsticaju će nam mnogo značiti”, kazala je Miljuševa.