Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović potpisao je danas ugovore sa 12 privrednih subjekata koji su u zemljotresu imali štetu na robi.

Janjetović je rekao Radiju Kostajnica da se na javni poziv prijavilo 15 privrednih subjekata, a da su sredstva u ukupnom iznosu od 52.000 KM odobrena za njih 12.

“Riječ je o novčanoj pomoći za robu koju je oštetio zemljotres u trgovačkim radnjama i ostalim preduzećima, odnosno za robu koja je bila namijenjena za daljnu prodaju”, pojasnio je Janjetović.

On je dodao da je građanima i privrednim subjektima kroz javne pozive već isplaćena pomoć za štetu na objektima, te da je ostalo da se namiri šteta na javnoj infrastrukturi i objektima.

“Tu ne podrazumijevamo školske objekte jer su oni rješavani prioritetno u prvom i drugom  pozivu, već samo javnu infrastrukturu i objekte opštine”, kazao je Janjetović.

Milka Đajić vlasnik trgovačke radnje rekla je da je zadovoljna nadoknadom štete na robi, iako je inflacija negativno uticala na vrijednost.

Vlasnik ugostiteljskog objekta Slavko Avramović zahvalio se Vladi Srbije i načelniku opštine.

“Radi se o donaciji opštine od grant sredstava Vlade Srbije za pomoć u sanaciji nastale štete nakon zemljotresa. Ovdje se radi o šteti na robi koja je simbolična, ali svaka donacija znači pomoć u oporavku od nastale štete”, rekao je Avramović.

Prema podacima opštinske uprave, do sada je u sanaciju posljedica zemljotresa uloženo oko 2,5 miliona KM.

Kroz dva javna poziva za naknadu štete građanima i privrednim subjektima isplaćeno je 1.552.000 KM.

Izgrađeno je sedam kuća ukupne vrijednosti 420.000 KM, uloženo je 200.000 KM građevinskog materijala, putem Crvenog krsta podijeljena je pomoć građanima u iznosu od 137.650 KM, u sanaciju Srednjoškolskog centra uloženo je 50.000 KM, dok će za štetu na robi nakon današnjeg potpisivanja ugovora biti isplaćeno 52.000 KM.

Za ostale troškove, među kojima su kontejneri i troškovi električne energije u privremenom smještaju, utrošeno je 100.000 KM.