Za sedam porodica u Kostajnici izgrađene su nove kuće, a danas su im svečano uručeni ključevi njihovih domova. Porodice Žigić i Trivundža ističu da su zadovoljni i zahvaljuju se svima koji su omogućili da ponovo imaju krov nad glavom.

U Kostajnici su danas uručeni ključevi sedam novoizgrađenih objekata porodicama čije su kuće razrušene u zemljotresu u krajem 2020. godine.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je Radiju Kostajnica da su kuće izgrađene u okviru projekta „Podrška porodicama ugroženim pandemijom kovida 19 i zemljotresom iz 2020. godine“ zajedničkim učešćem opštine Kostajnica i “Karitasa” Švajcarske, uz finansijsku pomoć Savjeta ministara BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 440.000 KM.

“Danas je svečani dan u Kostajnici koji je donio olakšanje porodicama koje su proživjele ono najgore što se moglo proživjeti u zemljotresu. Zajedno sa Savjetom ministara i švajcarskim Karitasom završili smo sedam kuća i danas smo korisnicima predali ključeve, odnosno kuće predali na upotrebu”, rekao je Janjetović.

Ambasador Švajcarske u BiH Daniel Hun istakao je da mu je izuzetna čast biti u Kostajnici i da je predaja ključeva korisnicima emotivan momenat.

“Ove osobe iza sebe imaju doista težak period. Sa jedne strane njihove kuće su pretrpjele velika oštećenja u zemljotresu, a pored toga ih je zadesio težak period pandemije kovida 19 i drago mi je da je ovo teško vrijeme došlo do kraja, da će useliti u nove kuće i nadam se da će ovo pomoći da se oni ponovo vrate normalnom životu”, rekao je Hun.

On je dodao da švajcarska vlada u BiH ima dugu saradnju sa vlastima na različitim nivoima i da daje podršku i realizaciji projekta smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju katastrofama, zbog čega je i ovaj projekat u Kostajnici veoma bitan.

Direktor “Karitasa” Švajcarske u BiH Daniel Bronkal rekao je da je provedena posebna procedura izbora korisnika i da su izabrani oni najugroženiji sa najvećim oštećenjima na kućama.

On je napomenuo da se danas razgovaralo i o nastavku saradnje “Karitasa” i opštine Kostajnica, dodajući da se opština “Karitasu” obratila za pomoć u izgradnji stambenog bloka.

“Ovo bi bio produžetak ovog projekta ukoliko uspijemo da nađemo finansiranje za to. Osim toga mi smo već sarađivali sa opštinom na stambenom zbrinjavanju Roma u Kostajnici i razmatramo mogućnost podrške lokalnom ekonomskom razvoju u okviru jednog projekta koji se još razmatra”, naveo je Bronkal.

Sporazum o saradnji opštine Kostajnica i “Karitasa” Švajcarske potpisan je u junu 2020. godine. Radovi na izgradnji stambenih objekata počeli su u maju ove godine, a okončani u oktobru.

Kuće su građene prema pravilniku Karitasa, tako da su dimenzije objekata prilagođene broju korisnika, odnosno broju članova domaćinstva.