Stevo Grabovac, dobitnik NIN-ove nagrade, večeras je u kostajničkoj biblioteci predstavio roman “Poslije zabave” za koji je nagrađen.

“Tema je opsežna, od jednog zločina koji se desio u ratu, pa do savremenog doba i posljedica tog zločina”, rekao je Grabovac novinarima.

Prema njegovim riječima, središte romana  je gnusni zločin, odnosno ubistvo dvadesetoro romske djece u proljeće 1992. godine zbog trgovine organima, a zatim se na njega nadograđuje priča sa tematikom odnosa sa ocem i istraživanja prošlosti.

Riječ je o višeslojnoj priči i obimnom romanu napisanom na 402 strane jedostavnim stilom, razumljivim svakom čitaocu.

“NIN-ova nagrada često se spominje kao najznačajanije regionalno priznanje. Ja uvijek kažem da je meni čast što sam u društvu onih nepokolebljivih velikana književne riječi, iako se osjećam nedostojnim u tom društvu, ali to je nešto najviše što mi ta nagrada predstavlja”, istakao je Grabovac.

Boris Maksimović iz izdavačke kuće “Imprimatur” rekao je da je NIN-ova nagrada jedna od rijetkih koje nose ogromnu težinu, kao i povećanje prodaje i vidljivosti pisca i izdavača.

“To je kao talas koji odiže sve čamce, tako da ovih dana sav uloženi rad dobija svoj smisao”, kazao je Maksimović.

On je naveo da ova prestižna nagrada ponovo dolazi u ruke pisca iz BiH nakon 34 godine, koliko je prošlo od kako je Vojislav Lubarda nagrađen za roman “Vaznesenje”.