Ugledni srpski pjesnik i pisac Ranko Risojević rodom iz Kalendera, opština Kostajnica, dobitnik je međunarodne pjesničke nagrade "Branko Radičević", koju dodjeljuje "Brankovo kolo".

 

Ovu odluku danas je jednoglasno donio žiri "Brankovog kola" u sastavu Nenad Grujičić, Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović, saopštili su organizatori manifestacije "Brankovo kolo".

Pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, prevodilac i kulturni poslanik iz Republike Srpske Ranko Risojević autor je više od 50 knjiga, od kojih 18 zbirki poezije, 26 knjiga proze, među kojima 11 romana, te deset radio-igara za djecu i dva pozorišna komada, a priredio je za štampu više knjiga poezije i proze drugih autora.

Pored prevoda iz pjesničkog i proznog opusa na brojne jezike, roman "Bosanski dželat" Ranka Risojevića preveden je na ruski, njemački, poljski i češki jezik, a knjiga kratke priče "Šum" na italijanski.

Roman "Dječaci sa Une" nalazi se u lektiri u oba entiteta BiH.

Ranko Risojević rođen je u Kalenderima 1943. godine. Nakon djetinjstva provedenog na selu, s majkom se preselio u Kostajnicu gdje je završio osnovnu školu.

Završio je Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu, a bio je urednik "Glasa Srpske" i časopisa "Putevi", "Univerzitetske biblioteke" i "Osvjetljenja", te radio kao direktor Narodne i univerzitetske biblioteke "Petar Kočić" u Banjaluci i Galerije likovnih umjetnosti Republike Srpske.

U dugogodišnjoj karijeri, dobitnik je značajnih nagrada sa imenima uglednih srpskih pjesnika i pisaca.

Međunarodna nagrada "Branko Radičević" biće uručena Ranku Risojeviću na 51. "Brankovom kolu" 19. septembra na svečanom zatvaranju u Sremskim Karlovcima.

 

IZVOR: RTRS

FOTO: SRNA