Kooperanti iz Kostajnice u protekloj sezoni su njemačkoj firmi "Carl Kühne'' isporučili više od 30 tona krastavaca kornišona.



Viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu opštine Kostajnica Miroslav Stijak rekao je Radiju Kostajnica da su kooperanti sa područja kostajničke opštine tokom proizvodnog ciklusa na svojim parcelama ubrali i organizatoru proizvodnje isporučili 30.761 kilograma krastavca konrišona. 

''Proizvodnja i otkup su tekli planiranom dinamikom, a proizvođačima je isplaćeno ukupno 25.219 konvertibilnih maraka. U protekloj sezoni sa kompanijom ''Carl Kühne'' iz Kozarske Dubice ugovore o proizvodnji potpisalo je sedam proizvođača sa područja naše opštine. Oni su zasade kornišona podigli na ukupnoj površini od 7,5 dunuma'' – rekao je Stijak.


Firma "Carl Kühne'' sa sjedištem u Kozarskoj Dubici organizovala je proizvodnju krastavca kornišona na području osam opština Srbac, Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Krupa na Uni, Prijedor i Ključ, a 285 kooperanata zasijalo je površine od 26,5 hektara.

Stijak očekuje da će se u narednoj sezoni u ovu proizvodnju sa firmom "Carl Kühne'' i uz saradnju opštinkse poljoprivredne službe uključiti više poljoprivrednika sa područja opštine Kostajnica.