Značajne količine vode se nalaze još uvijek na površinama uz rijeku Unu, rekao je Radiju Kostajnica načelnik opštine Drago Bundalo.

 

On je naglasio da su potoci Tavija i Bubnjarica ta vrijeme obilnih padavina ostali u svojim koritima, zahvaljujući zahvatima koji su na njima urađeni.

„Prvo je Strigova izlila iz svoga korita, a obavezno moramo spomenuti potok Tavija koji je uređen i da to nije bilo urađeno trećina grada bi plivala. Bubnjarica je takođe bila mirna jer smo nakon 2014. godine prokopali njeno korito u blizini vrtića pa ni ovaj potok nije izlio iz korita niti je plavio ulice“, naveo je Bundalo.

Prema njegovim riječima, problem je rijeka Una, odnosno njen dio u Ulici Ranka Šipke gdje nema obaloutvrde.

„Nažalost, moram da kažem da su zbog toga i sami građani krivi. U jednom trenutku je bilo dogovoreno i donesena je skupštinska odluka da se krene u izgradnju obaloutvrde, međutim dio građana je pisao peticiju i, uz pomoć nazovi politike, srušena je ta skupštinska odluka na Ustavnom sudu, tako da nije došlo do realizacije ovog projekta“, kaže Bundalo.

On je najavio da će ponovo uložiti napore da se kandiduje ovaj projekat i izgradi obaloutvrda kako bi Kostajnica bila mirinija kada su u pitanju poplave.

Načelnik je imenovao komisiju za popis  i procjenu štete na objektima, infrastrukturi i poljoprivredi.

„Ono što smo već sada utvrdili jeste da su poplavljeni pomoćni objekti i podrumi u 20 domaćinstava, dok je voda ušla u tri kuće. Teško je reći procjenu dok komisija ne završi posao, a ono što je evidentno, prema preliminarnim rezultatima, na infrastrukturi je pričinjena šteta oko milion i po maraka“, rekao je Bundalo.

On je pojasnio da je riječ o šteti na lokalnoj putnoj mreži, na tri mosta na rječici Strigovi, a pojavilo se i jedno klizište na putu u selu Mrakodol.

Načelnik je rekao da je zadovoljan radom nadležnih službi na terenu i dodao da su uloženi veliki napori u odbrani od poplave, te je posebno zahvalio mladim ljudima koji su se odazvali na njegov poziv i pomogli u punjenju vreća pijeskom.

On je naveo da je opštinska Civilna zaštita imala četiri pumpe, 1.500 vreća i dovoljne količine pijeska, te dodao da je 500 vreća bilo napunjeno u trenutku kada su pojedinci govorili da nema vreća ni pijeska što, kako kaže, nije bilo tačno jer je bilo dovoljno i ljudstva i tehnike i materijala.

„Zadovoljan sam i komunikacijom i saradnjom sa Republičkom upravom Civilne zaštite, jer sve ono što smo tražili, dobili smo na vrijeme. Odmah su nam poslali dvije pumpe koje će ostati kod nas, a juče smo dobili i dva isušivača koji će sušiti poplavljene prostorije. Svakako treba spomenuti i posjetu premijera koji nas je obišao, to je jedan fin čin i zahvalio sam mu se što je posjetio opštinu i građane da nam pomogne u određenom trenutku“, rekao je Bundalo.

On je dodao da nakon ispumpavanja vode, slijedi dezinfekcija terena i na to će se nadležne službe fokusirati ovih dana.