Štab Civilne zaštite opštine Kostajnica jutros je ukinuo vanredne mjere odbrane od poplava jer se rijeka Una polako povlači u korito, rekao je Radiju Kostajnica portparol opštine Aleksandar Pašić.

„Vodostaj rijeke Une jutros u 8.00 casova je iznosio je 432 centimetra i pao je za 31 centimetar u odnosu na jučerašnje mjerenje u ovo vrijeme. I dalje je zaplavljeno 20 domaćinstava, a vode ima u tri stambena objekta i u toku dana će biti angažovane pumpe na ispumpavanju vode iz kuća i pomoćnih objekata“, rekao je Pašić.

On je dodao da Una se povukla sa magistralnog puta prema Kozarskoj Dubici, saobraćaj se odvija nesmetano i svi putni pravci su prohodni.

Prema njegovim riječima, Una još plavi poljoprivredne parcele i nekoliko vikenda kuća u selima Mrakodol, Grdanovac i petrinja, te jedan turistički objekat u gornjem dijelu grada, a rječica Strigova se povukla u korito.

Pašić je najavio da će pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kostajnica i Doma zdravlja nakon povlačenja vode započeti pranje i dezinfekciju dvorišta i objekata.

„Imamo prijavljeno jedno klizište dužine 50 metara u Ulici Mihajla Pupina koje se nalazi na samom putu i trenutno ne ugrožava stambene objekte, ali je otežan prilaz domaćinstvu porodice Dejanović“, kaže Pašić.

On je dodao da sutra počinje nastavni proces u osnovnoj i srednjoj školi, a radiće i vrtić „Kestenko“.