Obilnije padavine u Kostajnici uzrokuju zamućenje vode za piće, ali takva voda ne može ozbiljno ugroziti zdravlje građana, ako su uredni mikrobiološki i fizičko-hemijski parametri, rekao je Radiju Kostajnica direktor Komunalnog preduzeća „Komunalno“ Efraim Podinović.

 

„Najbitnije kod kvaliteta vode je da su mikrobiološka i fizičko-hemijska analiza ispravne. Ako jesu, što je kod nas slučaj već godinama, voda se smatra bezbjednom za piće. Mutnoća vode ne može dovesti  do ozbiljnih zdravstvenih problema, ali ukoliko dođe do toga da mutnoća nije u granicama referentne vrijednosti prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode, radi predostrožnosti se preporučuje da se voda prokuvava prije konzumiranja“, pojasnio je Podinović i dodao da komunalno preduzeće obavještava korisnike kad je voda mutna.

On je rekao da je potrebno jedan do dva dana da se voda izbistri i istakao da ne postoji poseban tretman zamućene vode, osim što se vrši njeno ispuštanje i odmuljivanje, a nakon tih mjera se vrši hlorisanje jer se voda ne hloriše dok je mutna.

Prema njegovim riječima, do zamućenja dolazi zbog vodopropusnosti betonskih cijevi kojima su kaptirana vrela i u planu je da se uskoro izvrši sanacija izvorišta kojom bi ovaj problem bio riješen.

Podinović je dodao da analizu vode na mjesečnom nivou vrši Institut za javno zdrvastvo Republike Srpske i to tako da radnik instituta uzima uzorke, od kojih jedan na izvorištu i dva uzorka nasumično u distributivnoj mreži.

„Posljednja analiza je vršena 27. marta. Uzorci su uzeti sa izvorišta Mraovo polje, gradske česme na Trgu Kralja Petra I Oslobodioca i u vrtiću „Kestenko“. Svi parametri su bili u granicama referentnih vrijednosti, te je na osnovu Izvještaja o rezultatima ispitivanja uzoraka i stručnog razmatranja sa aspekta ispitanih fizičko-hemijskih i mikrobioloških parametara voda za piće bezbjedna po zdravlje krajnjih korisnika“, naglasio je Podinović.

Kostajnički vodovod dužine oko 55 kilometara napaja se sa izvorišta Mraovo Polje koje obuhvata šest vrela i ima kapacitet da snabdijeva vodom cijelu opštinu.

Na vodovodnu mrežu je priključeno 1.473 domaćinstava i 120 privrednih subjekata, a pokrivenost uslugom vodosnabdijevanja sa gradske vodovodne mreže je 80%, dok preostalih 20% stanovništva koristi privatna izvorišta.