Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je danas da je ova lokalna zajednica prošle godine imala izvoz vrijedan 30 miliona KM.

„Možemo se pohvaliti napretkom u svim segmentima života. Od nekoliko samostalnih radnji i par preduzeća Kostajnica je izrasla u jednu od tri opštine koje imaju značajan broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika, što znači da imamo jaku industriju i jaka preduzeća koja su izvozno orijentisana. Okosnica privrede je drvoprerađivačka i tekstilna industrija, a tu su i trgovina i ugostiteljstvo“, rekao je Bundalo Radiju Kostajnica povodom obilježavanja Dana opštine.

On je dodao da se u Kostajnici trenutno realizuje niz projekata, među kojima je najvažniji regulacija potoka Tavija.

„Poslije katastrofalnih polava 2014. godine regulisali smo ovaj vodotok, a trenutno radimo i izradu projekta regulacije potoka Bubnjarica“, naveo je Bundalo.

Prema njegovim riječima, u toku je i realizacija IPA projekta koji će poboljšati snabdijevanje građana vodom u brdskim dijelovima opštine, dok se kroz MEG projekat gradi kanalizacija i rekonstrukcija vodovodne mreže u dijelovima grada u kojima su zabilježeni značajni gubici.

Povodom Dana opštine danas su položeni vijenci na spomenike poginulim borcima u Narodnooslobodilačkom i odbrambeno-otadžbinskom ratu, a upriličen je svečani prijem kod predsjednika skupštine opštine Nikole Janjetovića za predstavnike javnog, političkog i privrednog života opštine.

Janjetović je izrazio zahvalnost svima koji su svojim radom dali doprinos razvoju opštine Kostajnica i ukazao na problem odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj.

„Trgovska Gora je udaljena od Kostajnice oko 20 kilometara i, ukoliko bi došlo do ispuštanja radioaktivnih materija u tom trusnom području, posljedice bi bile dalekosežne. Zato moramo podići nivo naše svijesti o tom ozbiljnom problemu koji predstavlja prijetnju, ne samo Novom Gradu, nego i Kostajnici i svim opštinama u dolini Rijeke Une“, naglasio je Janjetović.

Opština Kostajnica obilježila je danas 24 godine od osnivanja i konstitutivne sjednice skupštine opštine.

Opština Kostajnica konstituisana je odlukom Narodne skuppštine Republike Srpske 1994. godine, nakon što je 31 godinu bila u sastavu opštine Novi Grad, a prva sjednica skupštine opštine tadašnje Srpske Kostajnice održana je 2. aprila 1995. Godine.