Proizvođači krastavaca kornišona imaju pravo na 'start up' pakete preko kojih će biti sufinansirana nabavka repromaterijala za podizanje zasada krastavaca.

 

Portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić rekao je Radiju Kostajnica da Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS na području prijedorske regije, uključujući i Kostajnicu, realizuje IFAD projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima.

„Jedan od ciljeva projekta je da se proširi proizvodnja kornišona na području Kostajnice, a i šire, pa je napravljen biznis plan sa firmom 'Karl Kuhne' koja se bavi otkupom i preradom kornišona. U okviru ovog biznis plana proizvodjačima su omogućeni 'start up' paketi preko kojih se vrši sufinansiranje nabavke repromaterijala za podizanje zasada“, pojasnio je Pašić.

On je naveo da će IFAD projekat učestvovati sa iznosom od 40 odsto od ukupne vrijednosti preuzetog repromaterijala, a opštine projektnog područja će sufinansirati proizvodnju sa dodatnih 10 odsto.

Pašić je naglasio da je predviđena pogodnost za žene i osobe mlađe od 40 godina, čija proizvodnja će biti sufinansirana sa dodatnih 10 odsto.

„Na nekom prostom primjeru, ukoliko je iznos zaduženja za jedan dunum zasada kornišona 1.800 KM, obaveze proizvođača prema otkupljivaču će iznositi 900 KM, odnosno 720 KM za žene i mladje od 40 god“, kazao je Pašić i dodao da je u izradi i biznis plan za plantažnu proizvodnju jagoda i šljiva u uslovima zagarantovanog otkupa.

Prema njegovim riječima, jedan od ciljeva projekta je i osnaživanje udruženja poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednih zadruga.

Zainteresovani više informacija mogu dobiti u kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koja se nalazi u Prijedoru na adresi Aleja Kozarskog odreda.