U opštini Kostajnica 2018. godine evidentirano je 21 krivično djelo što je za 31 krivično djelo, odnosno 32,3 odsto manje u odnosu na 2017. godinu, rekao je Radiju Kostajnica predsjednik Foruma za bezbjednost građana Roman  Kahvić.

 

„Sva krivična djela su iz oblasti opšteg kriminaliteta i nije izvršeno ni jedno teško krivično djelo, a ukupna materijalna šteta nastala njihovim izvršenjem iznosi 4.730 KM. Tužilaštvu u Prijedoru podnesen je 21 izvještaj protiv 23 lica od kojih su 10 povratnici i jedno maloljetno lice“, naveo je Kahvić.

On je dodao da je prošle godine evidentirano 16 narušavanja javnog reda i mira što je za 54,3 odsto manje nego godinu dana ranije.

Prema njegovim riječima, u narušavanjima javnog reda i mira počinjeno je 25 prekršaja, među kojima osam tuča i fizičkih napada, a u 15 slučajeva alkohol je uzrok vršenja prekršaja.

U januaru i februaru ove godine u Kostajnici je evidentirano sedam krivičnih djela, odnosno četiri više nego u istom periodu prošle godine.

„Iako je došlo do porasta počinjenja krivičnih djela za 133, 3 odsto, stanje bezbjednosti u ovoj oblasti nije narušeno jer su evidentirana krivična djela slabijeg intenziteta, odnosno nema krađa i teških krađa“, rekao je Kahvić.

Prema njegovim riječima, jedno krivično djelo je počinilo nepoznato lice i ovo krivično djelo je rasvjetljeno.

Kahvić je dodao da je u prva dva mjeseca 2019. godine evidentirano i jedno narušavanje javnog reda i mira, što je pad za 75 odsto u odnosu na isti period lani.