Pravo na ličnu invalidninu u Kostajnici u decembru prošle godine je ostvarilo 16 lica, rekla je Radiju Kostajnica Slavica Savić iz Centra za socijalni rad Kostajnica.

 

„Pravo na ličnu invalidninu, odnosno naknadu u iznosu od 100,00 KM koja je korisnicima dostupna od juče, u decembru je ostvarilo 10 punoljetnih i šest maloljetnih lica“, precizirala je Savićeva.

Ona je navela da će, odlukom Vlade Republike Srpske, ovo pravo biti ostvarivano i u 2019. godini pod istim uslovima.

Prema njenim riječima, stari korisnici ne moraju obnavljati postupak jer će dobiti rješenje od Centra za socijalni rad po službenoj dužnosti kako bi primali ličnu invalidninu i tokom ove godine.

Savićeva je dodala da lica koja ispunjavaju uslove, a još nisu ostvarila ovo pravo, zahtjev mogu podnijeti u Centru za socijalni rad u Kostajnici.

Ona je podsjetila da je uslov za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu zavisnost od pomoći i njege drugog lica ako je uzrok ove zavisnosti nastao do 18. godine života i tjelesno oštećenje od 80% do 100%.

Pravo na ličnu invalidninu imaju i lica sa gubitkom sluha i teškim obostranim oštećenjem sluha, kao i lica sa trajnim psihičkim poremećajem ili oboljenjem i lica sa oštećenjem u intelektualnom funkcionisanju ukoliko su ovi poremećaji i oštećenja nastali do 18. godine života.