Светосавском академијом ученици Средњошколског центра Костајница данас су обиљежили школску славу Светог Саву.

 

Директор школе Јелена Јаћимовић Јањетовић рекла је Радију Костајница да је веома важно обиљежавати Савиндан јер се на тај начин његује културно насљеђе и традиција.

„Свети Сава се прославља још од давне 1840. године. Важно је наставити његовати традицију на начин на који то ученици раде, јер је ово школска слава, слава свих ученика и просвјетних радника“, рекла је Јаћимовић Јањетовић.

Кроз пригодан програм ученици су поручили да је Свети Сава једна од најзначајнијих личности српског народа и историје.

„Свети Сава је поставио темеље школства које се данас развило у модеран образовни систем. Његово дјело и лик нас непрестано подсјећа на значај образовања и васпитања. Схватајући тај значај млади људи могу остварити своју улогу у друштву, а то је напредак и просперитет. Зато је веома важно да млади иду путем Светосавља“, рекао је ученик Предраг Лукић.

У част првог српског архирепископа и просветитеља, светосавска академија одржана је и у Основној школи „Петар Мећава“.

„Наша школа сваке године традиционално припрема свечану приредбу којом подсјећамо на значај Светосавља. Кроз пјесму, причу, игроказ и квиз знања данас смо се присјетили животног пута и великих достигнућа Светог Саве. На тај начин настављамо чувати и вредновати све што нам је оставио у наслијеђе“, рекао је директор ове школе Миланко Дејановић.

Ученица седмог разреда Сашка Кучина рекла је да је Свети Сава значајан за српски народ јер је био књижевник, дипломата, оснивач школе и први српски архиепископ који је заслужан за самосталност Српске православне цркве.