Opština Kostajnica bi 2019. godine trebalo da u razvoj uloži 4.429.000 KM, rekao je Radiju Kostajnica portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, planom implementacije strategije razvoja opštine planirani su projekti koji su svrstani u sektore 'Ekonomski razvoj', 'Društveni razvoj' i 'Životna sredina'.

Pašić kaže da je najviše sredstava, 2.560.000 KM planirano za sektor životne sredine gdje je predviđeno proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, nabavka kontejnera za selektivno prikupljanje otpada i regulacija potoka Bubnjarica.

„Sa ciljem društvenog razvoja planirana je rekonstrukcija objekata OŠ „Petar Mećava“ i Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“, sanacija 11 stambenih objekata, unapređenje zdravlja stanovništva u ruralnom području, opremanje i obučavanje civilne zaštite i Komunalnog preduzeća „Komunalno“ za odgovor na katastrofe, te izrada urbanističkog plana“, naveo je Pašić i dodao da je za ove projekte planirano 1.365.000 KM.

U ekonomski razvoj opština bi trebalo da, kroz razne projekte, uloži 504.000 KM.

„U sektoru 'Ekonomski razvoj' planirali smo asfaltiranje puteva, podršku zapošljavanju, registraciju poljoprivredne zadruge, brendiranje kestenovog meda, povećanje obima proizvodnje meda i unapređenje servisa za investitore“, kazao je Pašić.

On je pojasnio da će ove aktivnosti biti finansirane iz budžeta opštine, kroz projekte kandidovane kod nadležnih ministarstava, od sredstava Svjetske banke za obnovu i razvoj, fondova EU i kroz MEG projekat.