Stanje bezbjednosti i javnog reda i mira na području opštine Kostajnica ove godine je zadovoljavajuće, zaključeno je danas na Forumu za bezbjednost građana.

 

Predsjednik Foruma Roman Kahvić rekao je Radiju Kostajnica da je za 11 mjeseci ove godine smanjen broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira.

„Evidentirano je 19 krivičnih djela, što je smanjenje za 32% u odnosu na prošlu godinu kada je počinjeno 28 krivičnih djela. Podneseno je 19 izvještaja o izvršenim krivičnim djelima protiv 22 lica, od kojih je 10 povratnika“, rekao je Kahvić.

On je dodao da je evidentirano 16 narušavanja javnog reda i mira, što je za 15 manje nego prethodne godine, odnosno smanjenje za 48 %.

Počinjeno je i 25 prekršaja, što je takođe poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je zabilježeno 49 prekršaja.

„Što se tiče saobraćaja, povećan je broj saobraćajnih nezgoda. Za 11 mjeseci ove godine na području opštine Kostajnica zabilježeno je 20 saobraćajnih nezgoda, a u istom periodu prošle godine 15. Međutim smanjen je broj povrijeđenih lica sa sedam na tri, a smrtno stradalih u saobraćaju nije bilo ove godine“, naglasio je Kahvić.

Prema njegovim riječima, stanje putne mreže je ocijenjeno kao djelimično zadovoljavajuće, zbog značajnog oštećenja regionalnog putnog pravca u Palijinom jarku i lokalnog putnog pravca prema Srednjoškolskom centru Kostajnica.

Kahvić je dodao da je akcenat stavljen na zloupotrebu pirotehničkih sredstava i učestvovanje u saobraćaju pod dejstvom alkohola, s obzirom da se bliže novogodišnji i božićni praznici.