Za „Put sjećanja“ iz Kostajnice do donje Gradine ove godine se prijavilo 68 učenika Osnovne škole „Petar Mećava“ i Srednjoškolskog centra Kostajnica.

„Putem sjećanja“ Kostajnica će u petak, 19. aprila obilježiti Dan sjećanja žrtve genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Prošle godine je učestvovalo pedesetak učenika, a ove godine rutu od masovnih grobnica na Zečevom brdu u Kostajnici do Spomen područja Donja Gradina na biciklima bi trebalo da pređe 68 osnovaca i srednjoškolaca, a ukupno više od 80 učesnika, uključujući i pratnju djece.

U toku su završne pripreme ovog događaja i roditelji učenika osnovne škole koji su se prijavili za ovogodišnji „Put sjećanja“ treba da do petka potpišu i ovjere saglasnost za učešće. Ovjera saglasnosti vrši se u opštinskoj šalter sali i besplatna je.

Na startu „Puta sjećanja“ biće obilježen i zvanični početak preventivne republičke aktivnosti „Zvoni da te vide! Neka blista biciklista!“ koju sprovodi AMS Republike Srpske.

Organizator „Puta sjećanja“ je opština Kostajnica treću godinu zaredom, nakon što su 22. aprila 2021. godine ovaj put biciklima samoinicijativno prešli dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović odajući na taj način poštu jasenovačkim logorašima.

Opština Kostajnica je podržala ideju ovih dječaka, sa nastojanjem da postane tradicija kojom bi se iz naše lokalne zajednice poslala poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja.

U organizaciji učestvuju i AMS RS, MUP RS, Dom zdravlja Kostajnica, Osnovna škola „Petar Mećava“, Srednjoškolski centar Kostajnica i Radio Kostajnica.