U Domu zdravlja u Kostajnici počela je vakcinacija protiv sezonskog gripa, a do sada je vakcinisano 35 lica, rekla je Radiju Kostajnica glavna medicinska sestra Jasna Borojević.

Ona je navela da Dom zdravlja raspolaže sa 70 vakcina za obaveznu grupu pacijenata koji imaju pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa.

“Pravo na besplatnu vakcinu imaju pacijenti na hemodijalizi, pacijenti koji boluju od šećerne bolesti – inzulin zavisni, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća, oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze i oboljeli od malignih bolesti koji su završili sa prijemom hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti”, pojasnila je Borojevićeva.

Ona je istakla da je vakcina protiv gripa posebno značajna za hronične bolesnike koji su podložniji komplikacijama, zbog čega su ove kategorije i pokrivene besplatnom vakcinom.

Prema njenim riječima, i ostali pacijenti mogu da se vakcinišu protiv gripa u Domu zdravlja, ali komercijalnim vakcinama koje se kupuju u apoteci.

Naglasila je da je prije vakcinacije obavezan pregled kod porodičnog ljekara.