Službena primopredaja pamente klupe u Kostajnici između saradnika u projektu „LINK za saradnju“ biće u utorak, 14. novembra, saopštila je opštinska služba za odnose sa javnošću.

„U sklopu trogodišnjeg projekta ''LINK za saradnju/suradnju'', finansiranog sredstvima Evropske unije, u saradnji s 12 lokalnih samouprava s područja BiH, postavljeno je 12 pametnih klupa koje su na raspolaganju građanima. Pametne klupe postavljene su s ciljem formiranja jedinstvene online mreže ili digitalnog HUB-a između lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je e-učestvovanje i digitalna demokratizacija omogućena putem softvera integrisanog u pametne klupe i građanima daje mogućnost iskazivanja mišljenja o pitanjima vezanim za njihovu lokalnu zajednicu, a prikupljeni podaci biće predočeni lokalnim samoupravama u cilju konkretnih akcija participativne demokratije.

„Ovakav pristup znači bržu i izravniju komunikaciju građana i vlasti, kroz samo par klikova, a pored ovog vrijednog alata komunikacije, pametne klupe sadržavaju i mogućnost besplatne internet konekcije, mogućnost punjenja mobilnih uređaja i električnih romobila, kao i parking mjesta za električne romobile“, dodaje se u saopštenju.

Projekat "Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i OCD-a u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju’’ finansira Evropska unija. Ukupna vrijednost projekta je 545.897 evra, od čega je Evropska unija finansirala 89,92%.

Kordinator projekta je Agencija lokalne demokratije iz Mostara u saradnji s partnerima, Agencijom lokalne demokratije iz Zavidovića, Agencijom lokalne demokratije iz Prijedora, Centrom za razvoj Hercegovine iz Trebinja, te Evropskom asocijacijom za lokalnu demokratiju (ALDA) iz Strasburga i ALDA Skoplje.