Takmičenje „Kotlić Kestenijade“ u Kostajnici je u toku, a učestvuje dvadesetak ekipa i brojni gosti, koje nisu omeli ni loši vremenski uslovi. Posjetioci dolaze iz raznih krajeva, a prema trenutnim podacima, naš grad su posjetili i gosti koji su stigli u pet autobusa, uglavnom sa banjalučke regije.

Načelnik opštine Nikola Janjetović rekao je novinarima da je Kestenijada tradicionalna manifestacija koja okuplja ljude iz Kostajnice i šire, bez obzira na vremenske prilike.

„Za ovu manifestaciju se čulo širom Republike Srpske i dalje, ljudi dolaze čak i iz Srbije, ko je spreman i ima volje neka dođe da se družimo“, kazao je načelnik

On je istakao da ove godine kesten nije rodio, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i djelimično zbog eksploatacije drvnih sortimenata.

„Mi, prvenstveno zbog kostajničkog kestenovog meda, radimo na zaštiti porijekla. Međutim, na svakih deset do dvadeset godina se vrši eksploatacija kestena. Trenutno se zbog obolijevanja kestena vrši sanitarna sječa da bismo u nekom narednom periodu imali puni prinos“, kazao je Janjetović.

Direktor Turističke organizacije Branka Kukrika rekla je da je Kestenijada turističko-kulturno-privredna manifestacija po kojoj je Kostajnica prepoznatljiva, te da svake jeseni Kostajnica obilježava dane posvećene kestenu raznolikim kulturno-umjetničkim programom.

Ona je navela da je za današnje takmičenje u kuvanju paprikaša bilo prijavljeno 56 ekipa, ali da je zbog loših vremenskih uslova dio odustao od takmičenja, te da učestvuje dvadesetak ekipa.

Proglašenje pobjednika u ovom kulinarskom nadmetanju zakazano je za 18.00 časova.