Na 25. Kestenijadi na ulicama Kostajnice biće ispečeno i podijeljeno 540 kilograma kestena, rekla je Radiju Kostajnica direktor Turističke organizacije Branka Kukrika.

„Ove godine imamo nešto manje kestena koji je slabije rodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova pa smo, za razliku od prethodnih Kestenijada kada smo pekli i besplatno dijelili i tonu kestena, za ovogodišnju manifestaciju posvećenu ovom šumskom plodu obezbijedili 540 kilograma“, kazala je Kukrika.

Ona je dodala da se za takmičenje „Kotlić kestenijade“ prijavilo 56 ekipa iz Kostajnice, Prijedora, Kozarske Dubice, Koprivnice (Hrvatska) i Vrbasa (Srbija).

Prema njenim riječima, opština je obezbijedila više od 100 kilograma mesa za prijavljene ekipe, a degustacija paprikaša za sve goste Kestenijade biće besplatna.

Kukrika je podsjetila da će u subotu i nedjelju biti postavljena prodajna izložba suvenira, voća i meda.

„Imaćemo 12 izlagača iz Kostajnice, Novog Grada, Drvara, Bihaća, Sunje i Koprivnice (Hrvatska), a izložbeni prostor imaće i Privredna komora Republike Srpske, kancelarija Prijedor“, navela je Kukrika.

Ona je dodala da se za izlaganje tradicionalnih jela kostajničkog kraja prijavilo petnaestak žena, a degustacija ovih slanih i slatkih starinskih delicija biće takođe besplatna.

„Kestenijada“, čiji je cilj unapređenje turističke ponude i promocija Kostajnice, počinje danas otvaranjem etno izložbe ženskih ručnih radova, te izložbama likovnih radova učenika OŠ „Petar Mećava“ i Valentine Slijepčević.

Od 18:00 časova u bioskopskoj sali biće igrana dječija pozorišna predstava „Princ bez miraza“, a od 20.00 časova  predstava „Glumi al' do daske!“ Dramske scene SPKD „Prosvjeta“ Prnjavor.

Za sutra je planiran „Kestenbal“ i priredba učenika OŠ „Petar Mećava“ i polaznika Kluba za djecu „Kestenko“, prodajna izložba suvenira, voća i meda, te književno veče i veče folklora.

U nedjelju je takmičenje „Kotlić Kestenijade“, prodajna izložba suvenira, voća i meda, degustacija tradicionalnih jela kostajničkog kraja i koncert tamburaškog orkestra „Nesanica“.