Osnovna škola “Petar Mećava” danas je proslavila Dan škole i 143 godine postojanja ove obrazovne ustanove i školstva u Kostajnici.

Uz podršku nastavnika i učitelja, učenici su pripremili prigodan program u formi televizijskih vijesti, a svoje umijeće pokazali su članovi hora, novinarske, dramske, recitatorske, tamburaške i ritmičke sekcije.

Direktor škole Miroslav Škara rekao je Radiju Kostajnica da ove školske godine nastavu pohađa 276 osnovaca, ističući da je evidentan trend opadanja broja učenika.

On je dodao da je zaposleno 46 radnika, da u nastavnom procesu rade stručni radnici i da je svakodnevna komunikacija uprave, nastavnika, roditelja i lokalne zajednice na zadovoljavajućem nivou.

“U izazovnim vremenima uspijevamo da ulažemo u našu školu s ciljem da olakšamo boravak i nastavu učenicima. U posljednje dvije godine uspjeli smo da obezbijedimo sredstva za četiri nove učionice, a trenutno je u toku nabavka namještaja za još jednu. Najznačajnija investicija je asfaltiranje igrališta za mali fudbal, a očekujemo i završetak pristupnih staza oko škole”, naveo je Škara.

On je rekao da se ove školske godine u centralnoj školi u Kostajnici obrazuje osam učenika iz Petrinje, dodajući da škola nije u mogućnosti da samostalno obnovi objekat područne škole u ovom selu koji je oštećen u zemljotresu, te dodao da očekuje pomoć viših nivoa vlasti.

Škara se zahvalio Ministarstvu finansija Republike Srpske i opštini Kostajnica na podršci u nastojanju da škola prebrodi probleme sa kojima se suočava.

U Kostajnici se 1. septembra 1880. godine, među prvima u tadašnjoj Bosni i Hecegovini, formira Narodna osnovna škola, a najstariji sačuvan školski dnevnik datira iz 1888. godine.

Nastava se isprva odvijala u kućama imućnijih građana, a od 1888. godine u prvoj izgrađenoj školskoj zgradi.

Vrata škole nije zatvorio ni Prvi svjetski rat. U Kraljevini Jugoslaviji izlazile su generacije svršenih četverogodišnjih osnovaca, a do početka Drugog svjetskog rata kroz školu su prošla 2.922 učenika.

Za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, nastava je prekinuta, a po završetku Drugog svjetskog rata školska zgrada je adaptirana i nastava počinje 1946. godine.

Prve seoske samostalne osnovne škole u Petrinji, Kalenderima i Pobrđanima počinju raditi 1947. godine.

Pedesetih godina 20. vijeka osnovna škola u Kostajnici prerasla je u osmogodišnju, a do tada samostalne seoske postaju područne škole.

Naziv Osnovna škola “Petar Mećava”, ova obrazovna ustanova nosi od 1960. godine po imenu narodnog heroja iz redova Baljske čete, a za Dan škole izabran je 25. septembar, datum kada je 1944. godine Petar Mećava dobio orden narodnog heroja.

Veća školska zgrada je izgrađena u periodu od 1971. do 1973. godine, a nastava u ovom objektu je počela 6. septembra 1974.

Za vrijeme posljednjeg rata škola je, iako uz samu granicu ratnih dejstava, nastavila sa radom, primajući djecu izbjeglih porodica iz Hrvatske i uključujući ih u redovan nastavni proces.

Školstvo u Kostajnici preživjelo je mnoge teške momente i za svojih 143 godine postojanja iznjedrilo velike ličnosti, među kojima su akademski slikar Đoko Mazalić, prvi predsjednik ZAVNOBIH- a Vojislav Kecmanović- Đedo i književnik Ranko Risojević.