Prigodnom priredbom i svečanim ručkom Osnovna škola „Petar Mećava“ danas obilježava Dan škole i 143 godine školstva u Kostajnici.

Kostajnica ove godine broji 143 godine školstva, a najstariji sačuvan dnevnik u OŠ “Petar Mećava” datira iz 1888. godine.

Nakon ustanka Srba protiv turske tiranije 1875- 1878. godine, u Kostajnici se 1. septembra 1880. godine., među prvima u tadašnjoj Bosni i Hecegovini, formira Narodna osnovna škola.

Nastava se isprva odvijala u kućama imućnijih građana, a od 1888. godine u prvoj izgrađenoj školskoj zgradi.

Vrata škole nije zatvorio ni Prvi svjetski rat. U Kraljevini Jugoslaviji izlazile su generacije svršenih četverogodišnjih osnovaca. To je period masovnijeg upisivanja djece iz Slabinje, Čitluka i Strigove, a do početka Drugog svjetskog rata kroz školu su prošla 2.922 učenika.

Za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, nastava je prekinuta, a školska vrata zatvorena.

Po završetku Drugog svjetskog rata školska zgrada je adaptirana, a nastava počinje 1946. godine.

Prve seoske samostalne osnovne škole u Petrinji, Kalenderima i Pobrđanima počinju raditi 1947. godine.

Pedesetih godina 20. vijeka osnovna škola u Kostajnici prerasla je u osmogodišnju, a do tada samostalne seoske postaju područne škole.

Naziv Osnovna škola “Petar Mećava”, ova obrazovna ustanova nosi od 1960. godine po imenu narodnog heroja iz redova Baljske čete.

Veća školska zgrada je izgrađena u periodu od 1971. do 1973. godine, a nastava u ovom objektu je počela 6. septembra 1974.

Za vrijeme posljednjeg rata škola je, iako uz samu granicu ratnih dejstava, nastavila sa radom, primajući djecu izbjeglih porodica iz Hrvatske i uključujući ih u redovan nastavni proces.

Školstvo u Kostajnici preživjelo je mnoge teške momente i za svojih 143 godine postojanja iznjedrilo ličnosti, kao što su akademski slikar Đoko Mazalić, prvi predsjednik ZAVNOBIH- a Vojislav Kecmanović- Đedo i književnik Ranko Risojević.