Odbornici Skupštine opštine Kostajnica danas su usvojili konačan izvještaj o izvršenju Plana aktivnosti za otklanjanje nepravilnosti po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2021. godinu.

Odbornici su usvojili i Odluku o kriterijumima i mjerilima za dodjelu finansijske pomoći za sanaciju materijalne štete na robi poslovnih objekata izazvane zemljotresom od 29. decembra 2020. godine.

U Odluci stoji da pravo na dodjelu finansijske pomoći mogu da ostvare samo poslovni objekti koji su evidentirani u Elaboratu o procjenjenoj šteti od zemljotresa iz maja 2021. godine, na kojima je utvrđena materijalna šteta i koji su dobili oznaku kategorije oštećenja. Pravo na ova sredstva ima vlasnik objekta u kome se obavljala poslovna djelatnost na dan 29.12.2020.

Opština Kostajnica raspisaće javni poziv za podnošenje prijava za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć koja će se dodjeljivati u iznosu od 100 procenata od utvrđene štete. Javni poziv će trajati 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku opštine Kostajnica.

Na 24. redovnoj sjednici razmatrana je i Informacija o zaštiti čovjekove okoline, u kojoj se navodi da opština Kostajnica posebnu pažnju treba da obrati na maksimiziranje najbitnijih kapaciteta koji uključuju bogato prirodno nasljeđe sa raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom i vodnim bogatstvom, te još uvijek relativno očuvanu životnu sredinu.

“Prilike se otvaraju u oblasti korišćenja sredstava EU i izrade strategija, studija i projekata međuopštinskog i regionalnog značaja, kao i kroz intenziviranje napora na zaštiti životne sredine i edukaciji građana”, navodi se u Informaciji.

U dokumentu se dodaje da su osnovne slabosti uglavnom niska ekološka svijest građana, nepostojanje sistema za praćenje stanja i nedostatak sredstava za zaštitu životne sredine, neriješeni problem u vezi sa kanalizacijom i krutim otpadom, te problem niske energetske efikasnosti.

Odbornici su danas usvojili i Plan mreža zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Kostajnica, kao i Odluku o subvencijama troškova naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i naknade za rentu kod izgradnje i legalizacije individualno stambenih i individualno stambeno-poslovnih objekata.

Snimak sjednice poslušajte danas od 14.00 časova u programu Radija Kostajnica na 101,6 MHz ili na www.radiokostajnica.com.