Obilježavanje turističko-privredno-kulturne manifestacije „Kestenijada 2019“ počinje u petak otvaranjem etno izložbe ženskih ručnih radova, rekla je Radiju Kostajnica direktor Turističke organizacije opštine Kostajnica Branka Kukrika.

„Cilj ove tradicionalne manifestacije koja se održava od 1998. godine je unapređenje turističke ponude opštine Kostajnica, promovisanje opštine kao područja bogatog kestenom i afirmacija kestena kao zdravog, gotovog, prirodnog proizvoda“, navela je Kukrika.

Ona je rekla da ovogodišnja Kestenijada počinje otvaranjem etno izložbe ženskih ručnih radova i izložbe radova učenika OŠ ''Petar Mećava'' i polaznika “Male pričaone“ u 18.30 časova, a od 19.00 časova "Dis" pozorište iz Banja Luke odigraće pozorišnu predstavu 'Zakon o Guliveru'“, rekla je Kukrika.

Prema njenim riječima, za subotu je u jutarnjim časovim u gradskom parku predviđena joga vježba „Vježbanjem do zdravlja“, te od 11.00 do 14.00 časova ekološko likovna radionica ECO ART MOZAIK i likovna radionica učenika Srednjoškolskog centra Kostajnica.

Od 11.00 do 19.00 časova u gradskom parku biće organizovana i prodajna izložba suvenira, ručnih radova i meda.

Istog dana biće održan ''Kestenbal'' – kostimirani defile učenika OŠ ''Petar Mećava'', Kluba za djecu ''Kestenko'' i polaznika „Male pričaone“ sa početkom u 14.30 časova, te Veče ojkače i folklora koje počinje u 19.00 časova.

Kukrika je dodala da je za nedjelju, posljednjeg dana Kestenijade, od 12.00 do 19.00 časova planirano takmičenje u kuvanju paprikaša „Kotlić Kestenijade“ i izložba i degustacija tradicionalnih jela kostajničkog kraja i kolača od kestena uz koncert Dubičkih tamburaša u centru grada.

Program obuhvata i pečenje i besplatnu degustaciju kestena i ulični sajam knjiga.

Organizator „Kestenijade 2019“ je Turistička organizacija opštine Kostajnica, generalni pokrovitelj opština Kostajnica, a sponzor manifestacije je „Tropic“.