U okviru "Projekta razvoja ruralnog poslovanja" završena je izgradnja vodovoda Tavija - Gornja Slabinja, a priključenje korisnika na mrežu očekuje se po završetku administrativnih procedura, rekao je Radiju Kostajnica portparol opštine Aleksandar Pašić.

 

Pašić je naveo da je izgrađen potisni cjevovod u dužini od 3 014 metara, rezervoar sa hidro stanicom zapremine 25 metara kubnih i rezervoar zapremine 100 metara kubnih.

„Zahvaljujući ovom projektu biće obezbijeđeno kvalitetno vodosnabdijevanje i poboljšani uslovi života stanovnika u selima na platou Balja“, rekao je Pašić.

On je dodao da je u okviru projekta završena i rekonstrukcija dijela postojećeg putnog pravca Tavija-Gornja Slabinja u dužini od 370 m, čime je omogućena bolja povezanost ovdašnjih poljoprivrednika sa ostalim dijelovima opštine i lakši transport repromaterijala i poljoprivrednih proizvoda, a samim tim i povoljniji uslovi za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost ovog projekta je 277.918 KM od čega je za vodovod utrošeno 227.270 KM, a za rekonstrukciju puta 50.648 KM. Učešće opštine Kostajnica u ovom projektu je 45.560 KM.

“'Projekat razvoja ruralnog poslovanja' realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede republike Srpske, a finansiran je sredstvima Međunarodnog fonda za Razvoj poljoprivrede – IFAD uz učešće Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica sredstvima koja su planirana za razvoj infrastrukture na selu u funkciji povezivanja sa tržištem odabranih lanaca vrijednosti“, zaključio je Pašić.