Stanje bezbjednosti na području opštine Kostajnica je zadovoljavajuće, navodi se u informaciji o stanju bezbjednosti koju je danas razmatrala Skupština opštine Kostajnica.

 

U prvom polugodištu ove godine policijska stanica Kostajnica evidentirala je porast broja krivičnih djela, ali nisu zabilježena krivična djela koja bi izazvala veće uznemirenje građana,

„U prvih šest mjeseci izvršena su 22 krivična djela, odnosno 100 odsto više u odnosu na isti period lani kada je evidentirano 11“, navodi se u informaciji i dodaje da je rasvjetljenost počinjenih krivičnih djela 100 odsto.

Među ovim krivičnim djelima 19 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, jedno iz oblasti zloupotrebe droga i dva krivična djela krijumčarenja lica na štetu šest državljana Pakistana i jednog državljanina Indije.

U posmatranom periodu prijavljena su 22 lica za koje postoji osnovana sumnja da su izvršili krivična djela, što je takođe porast u odnosu na isti period prošle godine kada je prijavljeno 12 lica.

Mađu izvršiocima krivičnih djela deset je povratnika, kao i jedno maloljetno lice.

U oblasti javnog reda i mira evidentirano je deset prekršaja, koliko ih je bilo i u prvom polugodištu prošle godine.

U informaciji se navodi da je najveći broj prekršaja počinjen u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima, dok su izvršioci većinom muškarci starosti od 30 do 40 godina.

U izvještajnom periodu evidentirano je 10 saobraćajnih nezgoda od čega šest sa materijalnom štetom i dvije sa lakše povrijeđenim licima, dok poginulih ili teško povrijeđenih lica nije bilo.

„Radi očuvanja bezbjednosti u saobraćaju povećan je broj kontrola, a  evidentirano je 656 prekršaja. Iz saobraćaja je isključeno 17 vozila i 53 vozača, od kojih 48 zbog vožnje pod uticajem alkohola i tri vozača zbog vožnje prije sticanja prava na upravljanje vozilom“, stoji u informaciji.