Javni poziv za dodjelu subvencija za samozapošljavanje u Kostajnici u 2019. godini biće raspisan nakon analize tržišta rada.

 

Portparol opštine Aleksandar Pašić rekao je Radiju Kostajnica da bi u okviru ove analize trebalo da budu identifikovane neiskorišćene mogućnosti za zapošljavanje žena, odnosno muškaraca u sektorima u kojima tradicionalno dominiraju radnici jednog spola, definisane aktivnosti za angažovanje finansijskih i ljudskih resursa kako bi se stvorio prostor za novo zapošljavanje i promovisane jednake mogućnosti za zapošljavanje.

 „U pojedinim sektorima, u kojima se uglavnom zapošljavaju muškarci, evidentan je problem nedostatka radne snage koji ograničava mogućnost za razvoj preduzeća. Istovremeno na tržištu postoji radna snaga, ali su to većinom žene. Iz ovih razloga je pokrenuta analiza tržišta rada“, pojasnio je Pašić.

On je dodao da su prošle godine pravo na subvencije, u iznosu od 10.000 KM po registrovanom subjektu, ostvarila četiri korisnika koji zapošljavaju osam radnika u stomatološkoj, drvoprerađivačkoj, kamenorezačkoj i ugostiteljskoj djelatnosti.

Subvencije za samozapošljavanje su dio MEG projekta u okviru koga polovinu sredstava obezbjeđuje Vlada Švajcarske, a polovinu opština Kostajnica.