Poljoprivredna inspekcija opštine Kostajnica saopštila je da su vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta dužni uništavati korovsku biljku ambroziju.

 

Poljoprivredni inspektor Goran Grublješić rekao je Radiju Kostajnica da cvjetanje ambrozije počinje u julu, a najintenzivnije je u avgustu.

„Zato pozivamo sve vlasnike i korisnike poljoprivrednog zemljišta da u toku vegetacione sezone izvrše uništavanje ovog korova na svojim parcelama kako bismo spriječili njeno širenje i štetan uticaj na zdravlje ljudi“, kazao je Grublješić.

On je dodao da je za uništavanje ambrozije na javnim površinama zaduženo Komunalno preduzeće „Komunalno“.

Grublješić je naveo da je obaveza uništavanja ambrozije propisana Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Odlukom o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije.

Prema njegovim riječima, zakon predviđa kaznu od 700 KM za fizička lica do 1.500 KM za pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih zakonskih mjera.

„Prošle godine opštinska poljoprivredna inspekcija nije izrekla ni jednu kaznu, ali je izdala 13 rješenja sa naredbom da se izvrši uništavanje. Ove sezone smo do sada izrekli šest usmenih opomena zbog uočenog korova na poljoprivrednom zemljištu“, rekao je Grublješić.

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svijetu. Nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište, a uništava se kopanjem, zaoravanjem, spaljivanjem ili upotrebom herbicida.