Potpredsjednik SDS-a Drago Bundalo rekao je danas u kontekstu nedavnih dogovora lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića da je neprihvatljivo da hrvatski političari zastupaju interese i odlučuju o sudbini srpskog naroda u BiH.
 

Bundalo je u Banjaluci rekao da je to posebno neprihvaljivo za potkozarske opštine, koje graniče sa Hrvatskom, s obzirom na agresiju, stradanja, te negativna i bolna iskustva stanovništva sa hrvatskim snagama u proteklim ratovima. 

"Interese Srba treba da zastupaju izabrani srpski predstavnici na svim nivoima vlasti u BiH. Milorad Dodik i Dragan Čović treba da sarađuju i dogovoraju određene stvari, a ne da lične interese prelamaju preko politike", rekao je Bundalo na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

Član Glavnog odbora SDS-a Vladimir Marin je podsjetio da je 1995. godine izvršena klasična i snažna agresija Vojske Hrvatske na sjeverne opštine Srpske, te da je samo u Kozarskoj Dubici poginulo 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske. 

Član Glavnog odbora SDS-a Mirko Samardžija rekao je da predsjednik Srpske Milorad Dodik, kao lider SNSD-a, stvara politički savez sa HDZ-om BiH i teži da Srbe u BiH institucijama zastupaju Hrvati. 

"To je nepojmljivo s obzirom na štete i patnje koje su zapadnokrajiške opštine preživjele u Drugom svjetskom i proteklom ratu", kaže Samardžija, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Gradiška. 

On je pozvao predsjednika SNSD-a da pozove Dragana Čovića na komemoraciju jasenovačkim žrtavama, kako bi lider HDZ-a BiH time priznao ustaški zločin. 

Samardžija je pitao Dodika da li će žrtvovati cjelovitost Srpske, s obzirom da bi, prema nekim planovima, u okviru stvaranja trećeg ili hrvatskog entiteta bila i Posavina.