Dr Ljiljana Čekić, teatrolog i glumica Narodnog pozorišta RS, održala je danas predavanje učenicima Srednjoškolskog centra u Kostajnici na temu „Osnivanje i umjetnički razvoj Narodnog pozorišta Vrbaske banovine u periodu 1930-1934“.

 

Čekićeva je rekla Radiju Kostajnica da je ova tema zanimljiva za Kostajnicu zato što je riječ o banovinskom pozorištu koje je imalo obavezu  da u toku sezone igra svoje predstave u svim mjestima na prostoru banovine, pa i u Kostajnici.

Tako je, kaže Čekićeva, svake godine tokom ljetne, pa i zimske turneje banovinsko pozorište gostovalo i igralo u Kostajnici.

 „Prije 1930. godine na prostoru Vrbaske banovine, odnosno Bosanske Krajine nije postojalo profesionalno pozorište, ono je osnovano banovom odlukom. Iako je naš prostor bio izuzetno siromašan i opterećen raznim problemima, značajnijim od kulture, bilo je neophodno formiranje jedne ovakve kulturne institucije jer je pozorište postalo pokretač profesionalnog pozorišnog života na prostoru koji je imao oko milion stanovnika i koji je po teritoriji bio nešto malo veći nego današnja Slovenija. Dakle, ima li išta prirodnije nego da na jednom takvom prostoru osnujete profesionalnu pozorišnu kuću!?“, rekla je Čekićeva.

Ona je dodala da je pozorište tokom godine trećinu svojih predstava igralo po banovini i pokretalo pozorišni život u svim mjestima u kojima je gostovalo.

Činovnici su, kako je navela Čekićeva, imali neku vrstu nepisane obaveze da moraju doći da gledaju predstave, a pozorišni odbori koji su formirani u svim opštinama imali su obavezu da obezbijede, ne samo smještaj i salu, nego i publiku. Na taj način je pozorišna umjetnost u kratkom periodu dobila veliki značaj na prostoru koji nije imao pozorišnu tradiciju.

Ona je rekla da je u prvoj sezoni bio zastupljen populistički repertoar koji je obuhvatao komedije, zabavne komade, operetu i komade o seoskim junacima, a tek u drugoj i trećoj sezoni počinju da se igraju ozbiljni komadi, poput Šekspira.

„Kada pogledate broj igranja između dva rata i broj igranja od 1945. godine do danas, moram sa tugom da kažem da je daleko više predstava odigrano u tom periodu Kraljevine Jugoslavije, nego u cjelokupnom periodu poslije toga“, kazala je Čekićeva .

Predavanje je organizovala Narodna biblioteka „Nevenka Stanisavljević“ u saradnji sa Nezavisnim univerzitetom Banja Luka.