Narodna biblioteka “Nevenka Stanisavljević” i ove godine organizuje manifestaciju „Jesen u mom sokaku“ sa ciljem promovisanja rada biblioteke, knjige i kulture, rekla je Radiju Kostajnica direktor biblioteke Tamara Zrnić.

“Posebno moram naglasiti da ovogodišnju manifestaciju organizujemo uz podršku Ministarstva kulture Srbije. Sredstva smo obezbijedili kroz projekat koji je ovo ministarstvo podržalo i time nam omogućilo da nastavimo tradiciju započetu prošle godine”, kazala je Zrnićeva.

Ona je rekla da se nada da će, uz velika imena, zanimljive knjige i različite teme, svako pronaći ono što ga interesuje i biti dio publike.

Prvog dana manifestacije, u utorak, 12. septembra, od 18.00 časova u maloj sali gost će biti Uroš Petrović, dječiji pisac iz Srbije čija djela pomjeraju granice u savremenoj literaturi za djecu i mlade.

“Autor je više od dvadeset knjiga i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi i jedini dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije. Autor je i više originalnih društvenih igara, a podsticao je naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala „Fazoni i fore“, kao i u kvizu „Lavirint“ na Javnom servisu Radio televizije Srbije. Zato pozivamo djecu svih uzrasta da se, zajedno sa Urošem Petrovićem, upuste u avanturu koju im priprema”, navela je Zrnićeva.

Ona je dodala da je 20. septembra u 19.00 časova u maloj sali planirana promocija djela „Hodočašće Trojeručici“ autora Zorana M. Kosa i Ranka Preradovića.

“Ova knjiga govori o pokloničkom putovanju ikone Bogorodice Trojeručice iz manastira Hilandar sa Svete Gore u Solun. Želja autora bila je da se zabilježi i zapamti ovaj događaj, jer je pitanje kada će ponovo biti takva prilika i ko će moći da učestvuje u takvom duhovnom putovanju. Knjiga u sebi sadrži brojne fotografije, ali i iskustva i svjedočenja učesnika pohoda”, kaže Zrnićeva.

Ovogodišnja manifestacija „Jesen u mom sokaku“ završiće 28. septembra kada će biti organizovano književno veče sa piscem Vladimirom Kecmanovićem, koji će predstaviti svoj roman „Kad đavoli polete“.

Zrnićeva je rekla da je Kecmanović autor i mnogih drugih djela, kao što su romani „Sadržaj šupljine“, „Poslednja šansa“, „Feliks“, „Top je bio vreo“, „Sibir“, „Kainov ožiljak“, „Osama“ i „Nemanjići“.

“Koscenarista je filmova „Top je bio vreo“ koji je sniman po motivima njegovog romana i „Neprijatelj“. Sa Draganom Bjelogrlićem, Dejanom Stojiljkovićem i Danicom Pajović je pisao scenario za srpsku seriju „Senke nad Balkanom“. Kreator je i koscenarista igrane serije „Žigosani.“  Razgovor sa ovim izuzetno zanimljivim piscem zakazali smo za 19.00 časova, takođe u maloj sali”, zaključila je Zrnićeva.