U Narodnoj biblioteci “Nevenka Stanisavljević” danas je održano književno veče sa piscem Rankom Pavlovićem, a predstavljena su njegova „Izabrana djela“ objavljena povodom 60 godina plodonosnog književnog rada.

„U ovih 60 godina sam svakog časa živio sa riječju koja je za mene melem, lijek, oružje i sredstvo. Čovjek uvijek želi da kaže svoj stav, da kaže nešto o svijetu u kome živi i ostavi trag, on osjeća potrebu da zapiše i iznese na papir dio sebe“, istakao je Pavlović u izjavi Radiju Kostajnica.

Kaže da je za šest decenija pisanja objavio gotovo stotinu knjiga za odrasle i djecu.

„Ove godine navršava se tačno 60 godina od kada sam objavio prvu zbirku pjesama „Nemir sna“. Tim povodom novosadski „Prometej“ i banjalučka „Besjeda“ objavili su moja „Izabrana djela“ u 14 tomova, od čega je osam za odrasle i šest za djecu i to smatram krunom svog književnog stvaralaštva, mada sam i poslije toga objavio dvije nove knjige, a dvije su trenutno u štampi“, naveo je pisac.

Pavlović je naglasio da je važno da čovjek ne gubi nadahnuće, dodajući da će pisati sve dok bude imao šta da kaže.

Govoreći o motivima svoje književnosti, pisac je sve sažeo u „zavirivanje u čovjekovu dušu“.

„Ja sam pola radnog vijeka proveo u novinarstvu, a pola u izdavaštvu i kao novinar upoznao sam mnogo ljudskih sudbina, mnogo radosti i mnogo patnje i u centru svega je čovjek, najčešće usamljen i kada je okružen masom. To je ono što mene interesuje, na koji način čovjek savladava svijet kojim je okružen“, pojasnio je Pavlović.

On je dodao da, kad piše za djecu, pokušava da im predoči na veseo i duhovit način da će im energija iz djetinjstva ostati za cijeli život jer, kako kaže, djetinjstvo je izvor snage kada je čovjeku najteže u životu.

Gost književne večeri bio je i pisac rodom iz Kalendera Ranko Risojević.

Govoreći o Pavlovićevom djelu, Risojević je istakao da je Pavlović pisac koji uvijek traži i pronađe humanost u čovjeku.

On je posebno izdvojio njegove kratke priče i moderne bajke za djecu.

„Izabrana djela“ Ranka Pavlovića od sada ćete moći pronaći na policama kostajničke biblioteke.