Naoružan knjigama i gitarom, muzičar Dejan Cukić predstavio se sinoć kostajničkoj publici i kao prevodilac knjiga o svjetskim rok zvijezdama.

Cukić je predstavio autobiografije i biografije grupa Pink Flojd i Dors, te Lenija Kravica, Brusa Springstina, Eltona Džona i Elvisa Preslija, kralja rok 'n rola. Izveo je i neke od svojih, kao i hitova Bitlsa, Elvisa i Eltona Džona.

U izjavi Radiju Kostajnica Cukić je rekao da su njegova strast prema muzici i književnosti međusobno povezane i da su se razvijale istovremeno.

„Moja karijera je paralelno išla od te davne 1979. kad sam ja kao dvadesetogodišnjak potpisao prvi ugovor sa tadašnjim Jugotonom, grupa se zvala Bulevar, u vrijeme tog našeg novog talasa. Iste jeseni te '79. sam objavio i svoj prvi tekst u listu „Zdravo“ gdje sam pisao o nekom koncertu koji sam gledao u Londonu. Od tog trenutka paralelno počinju da se razvijaju te moje strasti koje se prepliću“, kaže Cukić.

On je istakao da je ove dvije ljubavi dugo odvajao, ali da to više nije slučaj.

„U zrelom, da ne kažem prezrelom, dobu karijere doživljavam sve to što radim kao dio iste slike i ljubavi koju imam prema muzici, koju dijelim nekad na sceni pjevajući, a nekad kroz razne oblike novinarstva, bilo da je pisana riječ, bilo da je vođenje i uređivanje nekih muzičkih programa na radiju ili čak na televiziji, ili ono što je bila centralna tema večeras, s obzirom na Dan biblioteke, a to su ovi prevodi knjiga koje posljednjih petnaestak godina radim sa izdavačkom kućom „Laguna“, odnosno prevodim za njih autobiografije i biografije velikih svjetskih rok zvijezda“, naveo je Cukić.

Fenomen rok kulture vidi kao otvaranje prozora ka slobodi izražavanja i mišljenja, odnosno slobodi da se radi nešto drugačije.

„Ta kultura slobode koju je nosila rok kultura je nešto što je jako potrebno da se toga prisjećamo, jer je svijet krenuo u drugačijem pravcu i sada se sa nostalgijom sjećamo tog vremena u kome su, ja najčešće uzimam za primjer, neko kao  Bitlsi dobili priliku i odriješene ruke da  svoju karijeru razvijaju na nevjerovatan način, da za svega nekoliko godina, koliko su postojali diskografski ,od vrlo jednostavnih pjesmica dođu do pravih remek djela muzičke umjetnosti“, kazao je Cukić.

Dodao je da i danas ima puno klinaca koji žele tu slobodu, ali im nedostaje što je ta kultura na izvjestan način marginalizovana.

„Ona rečenica „Ništa ne uspijeva tako kao uspjeh“ ima puno smisla zato što masovni uspjeh kod publike daje novu snagu izvođačima, tako da ja ne tvrdim da su Bitlsi bili talentovaniji od današnjih klinaca, ali današnji klinci nemaju priliku da na taj način imaju uticaj na  svoju generaciju i svijet u kome žive i da imaju ulogu predvodnika. Danas imamo kulturu sljedbenika gdje najvažnije osobe  na svijetu više osluškuju šta bi ljudi voljeli da čuju od njih, nego da imaju hrabrosti da im kažu nešto, pa makar i ne bilo toliko prijatno. To je jedna velika promjena koja nas je u krajnjoj liniji dovela do onoga što živimo sad“, objašnjava on.

Na pitanje šta trenutno radi i koje planove ima u skorijoj budućnosti, odgovara da je imao uzbudljiv muzički period, te da je ta lijepa faza krajem 2019. krunisana albumom „Ulica bez brojeva“ , ali da je taj period prekinut pandemijom virusa korona.

„To je bio udarac za taj moj zamah koji je opet izazvao da imam tri-četiri prevoda knjiga baš u tom periodu kad nije bilo koncerata i pjevanja. Sad čekam neke nove naslove, a izgleda da postoji jedna struja u izdavačkoj kući „Laguna“, koja je ozbiljno shvatila primjedbu moje supruge da su meni ovi prevodi alibi da ne bih pisao sopstvenu knjigu koju ona iščekuje i misli da bi trebalo da napišem upravo o toj nekoj našoj generaciji i načinu na koji smo živjeli, svirali i družili se. Mislim da i oni to očekuju od mene, pa je to možda nešto sljedeće“, najavljuje Cukić.

Dodao je i da mu je bilo prijatno u Kostajnici i da je publika bila pažljiva, te da bi volio da u ovom gradu sa ljudima, osim književne, podijeli i koncertnu energiju.

Književno-muzičko veče sa Dejanom Cukićem održano je u organizaciji Narodne biblioteke "Nevenka Stanisavljević" povodom 21. juna, Dana biblioteke.

Razgovor sa Dejanom Cukićem poslušajte danas u programu Radija Kostajnica od 13.20 časova.