U organizaciji Narodne biblioteke „Nevenka Stanisavljević“, u Kostajnici je večeras održana promocija romana „Prst sudbine“ slijepog pisca Srete Vučkovića koji prati porodicu Konjević iz Kadin Jelovca kod Kozarske Dubice.

„Ovaj roman, zasnovan na stvarnim likovima i događajima, je hronika koja prati sudbinu porodice moje majke, a ujedno i sudbinu srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu, međuratnom periodu, Drugom svjetskom ratu i periodu nakon rata“, rekao je Vučković Radiju Kostajnica.

On je naveo da u romanu kroz likove svojih predaka i njihove životne priče opisuje neke istorijske događaje od sredine 19. vijeka do 60-ih godina 20. vijeka.

„To je, između ostalog, 'pravo prve bračne noći', Kolubarska bitka, Solunski front, opštenarodna žalost nakon ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića, Kozarska ofanziva i raseljavanje Kozarčana, te povratak naroda na ognjišta i period obnove koji su obilježile seljačke radne zadruge i omladinske radne akcije“, rekao je pisac.

Sreto Vučković je nastavnik Srpskog jezika u penziji koji se književnošću počeo baviti nakon što je, zbog bolesti, oslijepio.

2016. godine je objavio roman „Ploska“, 2017. godine zbirku pripovjedaka „Pomračenje sunca“ i ove godine roman „Prst sudbine“.

Direktor kostajničke biblioteke Svetlana Đurđević izjavila je da je pohvalno da čovjek ne dozvoli da ga bolest spriječi da živi punim životom.

„Zato je nama neizmjerno drago da organizujemo promocije takvih pisaca, jer sve to što oni rade šalje poruku svima nama da nikad ne odustajemo i da, bez obzira na prepreke, radimo ono što volimo“, rekla je Đurđevićeva.