Danas je treća godišnjica snažnog zemljotresa, koji je u Kostajnici pričinio ogromnu materijalnu štetu na privatnim objektima, infrastrukturi i u privredi, a povrijeđena su dva lica.

Zemljotres snage 6,4 (prema nekim izvorima 6,2) stepena po Rihteru dogodio se u 12.20 časova 29. decembra 2020. na dubini od 10 km sa epicentrom 3 km jugozapadno od Petrinje u Hrvatskoj. Prethodila su mu tri nešto slabija dan ranije, a uslijedila je serija naknadnih podrhtavanja.

Zemljotres se osjetio u Hrvatskoj, kao i u dijelovima Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Slovačke i Italije, te u nekim dijelovima Crne Gore, Njemačke i Češke.

U BiH najviše je stradala upravo opština Kostajnica. Dva lica su povrijeđena, a značajna oštećenja pričinjena su na kućama i stambenim zgradama, objektu područne osnovne škole u Petrinji, srednjoj školi, Crkvi Svete Trojice i parohijskom domu, Medžlisu Islamske zajednice, na Vijećnici, odnosno zgradi opštine, zgradi Magistrata i objektu u kome je bio smješten Radio Kostajnica. Velika materijalna šteta pričinjena je i na infrastrukturi i privrednim objektima.

Prema podacima opštinske službe za odnose sa javnošću, do sada je u sanaciju posljedica zemljotresa uloženo oko 2,5 miliona KM.

Kroz dva javna poziva za naknadu štete građanima i privrednim subjektima isplaćeno je 1.552.000 KM.

Izgrađeno je sedam kuća ukupne vrijednosti 420.000 KM, uloženo je 200.000 KM građevinskog materijala, putem Crvenog krsta podijeljena je pomoć građanima u iznosu od 137.650 KM, za sanaciju Srednjoškolskog centra uloženo je 50.000 KM, dok je za štetu na robi isplaćeno 52.000 KM. Za ostale troškove, među kojima su kontejneri i troškovi električne energije u privremenom smještaju, utrošeno je 100.000 KM.

Kako je Radiju Kostajnica ranije rekao načelnik opštine Nikola Janjetović, ostalo je još da se sanira infrastruktura i objekti u vlasništvu opštine, odnosno zgrada Magistrata i gradska Vijećnica, a ove aktivnosti planirane su za iduću godinu.