Načelnik opštine Kostajnica Nikola Janjetović bio je juče gost u emisiji koju krajem godine već tradicionalno priprema Radio Kostajnica. Razgovarali smo o ostvarenim rezultatima u ovoj i planovima za iduću godinu.

Načelnik je godinu na izmaku ocijenio prosječnom, s obzirom da zbog smanjenog priliva finansija početkom godine nije urađeno sve što je planirano.

“Nismo uradili sve što smo zamislili, imali smo u prvom kvartalu određenih finansijskih problema, kao i većina lokalnih zajednica u Republici srpskoj i BiH. Trebalo je iznijeti prvi kvartal, prvi finansijski udar, tako da su određene stvari došle do zastoja. Do kraja godine ta situacija se poravnava, ali ako je nešto izostalo u prethodnom periodu treba nadomjestiti u budućnosti, tako da nismo odradili sve što smo zamislili, ali hoćemo”, rekao je Janjetović.

Govoreći o poplavama na području opštine Kostajnica, on je istakao da je dio odbrane od poplave riješen, a riječ je o koritu potoka Tavija, navodeći da je ovaj odbrambeni sistem djelotvoran i da ovaj potok ne pravi više probleme kakve je pravio.

Dodao je i da svi potoci na području naše opštine, čak i oni koji u ljetnom periodu nemaju vode, u kišnim periodima postaju bujične vode i prave štetu.

“U maju ove godine imali smo izlijevanje rijeke Une, a najveći problem zaštite naše opštine predstavlja granica. Pokrenuli smo tu inicijativu i sredinom januara Kostajnicu će posjetiti direktor ‘Voda Srpske’ da vidimo šta možemo raditi u dijelu koji nije granično sporan. Evidentno je da hrvatska strana gradi zaštitu svoje obale i mi to isto moramo da radimo i da nađemo rješenje bar za ljude u Ulici Ranka Šipke koja svake godine bude poplavljena”, kazao je Janjetović.

On je dodao da je odbrana u majskoj poplavi bila kvalitetna i da je uočeno koje su mogućnosti branjenja i šta teren dozvoljava da se brani.

Ipak, štete je bilo, a kako je naveo, najveća je pričinjena na poljoprivrednim usjevima.

“Opština Kostajnica je dobila od Savjeta ministara BiH 100.000 KM. U toku su procedure, vjerovatno će to morati ići na skupštinsko odlučivanje i nadam se do kraja januara da će biti isplata za poplavljene objekte i usjeve”, rekao je Janjetović.

On je napomenuo da je opština Kostajnica zajedno sa Hrvatskom Kostajnicom i Kotorom kandidovala projekat kod EU sa ciljem jačanja Civilne zaštite. Projektom je obuhvaćena nabavka vatrogasne opreme, mobilnih barijera i slično da bi se u nekim budućim poplavama moglo kvalitetnije djelovati.

Janjetović je naveo da su u toku ove godine rađeni infrastruktruni projekti, među kojima je izgradnja 120 metara trotoara u gradu, sanacija igrališta kod osnovne škole, asfaltno igralište u naselju Tavija i asfaltiranje oko 220 metara ulica.

“U pripremi su određeni projekti koje smo kandidovali kako bismo završili sve ulice u gradu, da budu pod novim asfaltom, planira se nastavak sanacije trotoara, a namjera je da zamijenimo sve trotoare na području opštine, započet je vidikovac na Zastavi i u toku je izrada projekta tornja koji bi trebalo da bude visok 12 metara i sa koga će se Kostajnica vidjeti kao na dlanu”, naveo je Janjetović

On je dodao da je iz ovogodišnjeg opštinskog budžeta bilo i izdvajanja za poljoprivredu u skladu sa izrađenim pravilnikom.

Prije nekoliko dana izvršeno je i plaćanje poljoprivrednih podsticaja u ukupnom iznosu od 50.000 KM za 71 korisnika.

“Ovo je drugi put da opština Kostajnica izdvaja sredstva za ovu kategoriju, a sa ovom praksom nastaviće se i sljedeće godine, kako bi se ljudi podstakli da se bave poljoprivredom, jer je proizvodnja hrane nešto što je najbitnije”, kazao je načelnik.

Prema njegovim riječima, u omladinu, sport i kulturu ove godine je izdvojeno 245.000 KM budžetskih sredstava.

“Riječ je o stipendijama, prevozu učenika, nagradama učenicima, nabavci udžbenika, naknadama za novorođenu djecu. Imamo pronatalitetnu politiku u skladu sa našim budžetom i mislim da smo jedna od opština koja procentualno izdvaja poprilična sredstva u ovu svrhu”, rekao je Janjetović.

Naglasio je da je za boračke kategorije u budžetu predviđeno 30.000 KM, dodajući da je u toku izrada pravilnika o načinu raspodjele ovih sredstava.

“Ta sredstva koja imamo smo zamislili da idu prema ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima koji su nezaposleni. Tu imamo određene stavke koje je potrebno definisati kako bi pravilnik bio što pošteniji. Imamo određeni broj demobilisanih boraca za koje znamo da nisu zaposleni ovdje, a rade u inostranstvu. Pokušavamo da uradimo pravilnik da pomognemo boračkim kategorijama kojima je pomoć zaista potrebna”, pojasnio je Janjetović.

Kako je naveo, u sanaciju štete od zemljotresa do sada je uloženo više od 2,5 miliona KM.

Nedavno su isplaćena sredstva za robu oštećenu u zemljotresu i time je završiena isplata za oštećene privatne objekte i privredu, a ostalo je da se sanira infrastruktura i objekti u vlasništvu opštine, odnosno zgrada Magistrata i gradska Vijećnica.

Ovaj dio posla planira se za iduću godinu.

“Projekti su u toku, nadam se da će do kraja januara biti završena projektna dokumentacija i raspisane javne nabavke za sanaciju stare zgrade opštine i zgrade Magistrata. Najveći je problem stara zgrada opštine jer je riječ o zaštićenom objektu tako da je potrebno mnogo toga usaglasiti jer to nije klasična rekonstrukcija”, rekao je Janjetović.

Govoreći o budžetu, istakao je da budžet opštine Kostajnica rijetko može da podnese veća infrastrukturna ulaganja.

“Naš budžet bukvalno treba da obezbijedi neko normalno funkcionisanje naših institucija. Budžet za 2024. iznosi 4.010.000 KM, veći je u odnosu na prošlu godinu i za toliko će biti veća izdvajanja za pojedinačne budžetske kategorije”, kazao je načelnik.

U idućoj godini, osim već navedene sanacije opštinskih objekata, planira se izgradnja vidikovca na lokaciji Zastava, zamjena trotoara u centru grada, uređenje zelenih površina u novom drvoredu i obnavljane u gradskom parku gdje ima nekoliko starih stabala koja ugrožavaju bezbjednost.

Od kapitalnih investicija načelnik je najavio izgradnju puta prema groblju u Mraovom Polju i radove na onim dijelovima puteva koji nisu asfaltirani u ruralnom području, kao i završetak mosta na Strigovi koji je stradao tokom poplave, a čija je izgradnja u toku i trebao bi da bude završena kroz dvadesetak dana.

Čestitajući nadolazeću Novu Godinu, načelnik je svima poželio u prvom redu dobro zdravlje i porodičnu sreću, dodajući da će ostalo doći samo po sebi.

Reprizu razgovora sa načelnikom poslušajte danas od 13.00 časova u program Radija Kostajnica.