Rijeka Una biser je ljetne turističke ponude Kostajnice, rekla je Radiju Kostajnica direktor opštinske turističke organizacije Branka Kukrika.

„Una je pravo mjesto za uživanje u vrelim ljetnim danima. Na Uni možete uživati u kupanju i vožnji čamcem, te u prelijepom pejzažu koji pružaju mnogobrojne sedre, brzaci, vodene kaskade i smaragdno-zelena boja vode“, kaže Kukrika.

Ona je istakla da Apartmani „Piralo“ na obali ove rijeke pružaju ugodan smještaj u prirodnom ambijentu sa pogledom na Unu.

„U ponudi su četiri identična bungalova koja su izgrađena od prirodnog materijala, najvećim dijelom od drveta i svojim izgledom uklapaju se u prirodni ambijent, a gostima pružaju ugodan i prijatan boravak. Svaki apartman uključuje dvije spavaće sobe, kupaonicu, blagovaonicu, potpuno opremljenu kuhinju i terasu. Na raspolaganju je i prostor za roštilj, a okolina je idealna za uživanje u ribolovu i vožnji čamcem“, navela je Kukrika.

Ona je dodala da smještajne kapacitete ima i prenoćište „Jelen“ koje se nalazi u šumskom okruženju brda Balj, a koje raspolaže sa četiri jednokrevetne i četiri dvokrevetne sobe.

Prema njenim riječima, Kostajnica ima i potencijal ribolovnog i lovnog turizma.

„Ribolovne discipline zastupljene na kostajničkom ribolovnom području su lov ribe udicom na plovak, na dnu (grunt) i varaličarenje, a najzastupljenije vrste riba su mrena, plotica, zekica, mladica, bucov, šaran, som, amur, podust, smuđ i štuka. Posebno je zanimljiva besplatna Mala škola ribolova za djecu uzrasta od šest do četrnaest godina, koju organizuje Sportsko-ribolovno udruženje „Mrena““, rekla je Kukrika.

Dodala je da je za ljubitelje lova u ljetnim mjesecima otvorena sezona lova na srndaća koja traje od 1. maja do 1. septembra, te da je riječ o atraktivnom lovu zbog trofeja, druženja lovaca i boravka u prirodi.

Govoreći o manifestacionom turizmu, Kukrika je izdvojila Obilježavanje krsne slave opštine „Silazak Svetog Duha na Apostole“, „Moto susrete“ koji je okupljaju veliki broj moto klubova iz BiH i inostranstva, „Konferenciju beba“, paljenje lila povodom Petrovdana u Pobrđanima i Taviji, te sportsku manifestaciju „LJetna liga u malom fudbalu“.

„Ove godine nam je 'ljetna liga' posebno zanimljiva jer će u sklopu ove manifestacije biti obilježeno 70 godina postojanja fudbalskog kluba „Partizan“ iz Kostajnice, a u planu je i održavanje prijateljske utakmice između veterana beogradskog i kostajničkog 'Partizana'“, kazala je Kukrika.

Kada je riječ o kulturno-istorijskoj ponudi, direktor turističke organizacije preporučuje turistički obilazak Kostajnice.

„Za one koji žele saznati nešto o Kostajnici i njenoj istoriji i kulturi moguć je turistički obilazak koji obuhvata šetnju kroz grad, obilazak gradskog parka u kojem se nalaze spomenici borcima poginulim u Narodno-oslobodilačkom ratu i Odbrambeno-otadžbinskom ratu, upoznavanje sa arhitekturom iz perioda Austrougarske, čiji su najbolji predstavnici gradska Vijećnica i zgrada Magistrata, te obilazak vjerskih objekata pravoslavne crkve Hrama svete Trojice i džamije Azizija“, zaključila je Kukrika.

 

FOTO: Radio Kostajnica, Turistička organizacija opštine Kostajnica, LU "Balj"