Za sanaciju posljedica zemljotresa biće potrebno oko 20 miliona KM, ubrzo će se znati kada i koliko pomoći nam stiže iz Srbije, stanje u budžetu nije sjajno i uštede su neophodne, ali treba ostati pozitivan..., poručio je načelnik opštine Nikola Janjetović gostujući danas u emisiji Radija Kostajnica “Razgovor s povodom”.

U nastavku smo izdvojili najvažnije iz današnje emisije, a opširnije možete poslušati sutra u 9.15 časova kada ćemo reprizirati razgovor sa načelnikom.

 

ZEMLJOTRES: ŠTETA 9,5 MILIONA KM, ZA SANACIJU POTREBNO OKO 20 

Zemljotres će u opštini Kostajnica biti tema broj jedan još zasigurno godinu dana, a možda i duže, rekao je načelnik.

On je istakao da nije zadovoljan dinamikom, ali da je nemoguće da se problemi uzrokovani zemljotresom rješavaju brže.

Kako je rekao, kategorizacija je završena, elaborat je završen i treba da ga usvoji Skupština opštine, a zatim da bude proslijeđen Vladi Republike Srpske na razmatranje.

Prema njegovim riječima, 2.857 objekata je pregledano, a kategorisano je 937, uključujući stambene, poslovne I pomoćne objekte.

“Dvanaest je objekata šeste kategorije i oni su za rušenje, a značajna su oštećenja i na objektima pete kategorije kojih je 32. Dio ljudi iz tih objekata je u privremenom smještaju. Objekte četvrte, pete i šeste kategorije smo popisali i poslali prioritetno Vladi Republike Srpske na postupanje i čekamo dalje šta ćemo da radimo”, naveo je načelnik.

Dodao je da još nije potpuno definisana izgradnja tipskih objekata za građane koji su ostali bez krova nad glavom.

“Riječ je  o 22 objekta koja se trebaju izgraditi. Tipski objekat podrazumijeva da će biti jedan tip objekta, ali veličinu objekta će diktirati broj korisnika domaćinstva.Tipski objekti biće građeni ljudima koji daju saglasnost da se njihovi oštećeni objekti ruše, a zatim grade novi na istoj lokaciji. Riječ je o ljudima koji nemaju druge nekretnine i oni su prioritet”, pojasnio je Janjetović.

Načelnik je dodao da su, od preduzeća i organizacija, u alternativnom smještaju ostali Radio Kostajnica, Boračka organizacija i Crveni krst.

“Nadam se da, ukoliko dođe do rješavanja smještaja opštinske uprave, jer smo sad u objektu koji iznajmljujemo, ukoliko dođemo do trajnijeg rješenja, da ćemo obezbijediti prostor za sve institucije, a možda osposobiti i prostor za neke nove institucije koje bi trebale biti u Kostajnici. Srednjoškolski centar je saniran za uslovno funkcionisanje i ubrzo će se pristupiti kompletnoj sanaciji”, kazao je Janjetović.

Kako je naveo, prema metodologiji globalne procjene, šteta pričinjena u zemljotresu u opštini Kostajnica je 9,5 miliona KM, ali za sanaciju će biti potrebno oko 20 miliona KM.

DONACIJE: USKORO INFORMACIJE O POMOĆI SRBIJE

Načelnik je naglasio da je do sada prikupljeno oko oko 700.000 KM donatorskih sredstava, a Pokrajinska vlada Vojvodine donirala je građevinski materijal vrijedan oko 100.000 evra za 53 porodice.

Dodao je da bi trebalo da dođu još dva kamiona građevinskog materijala nakon čega će biti podijeljen  porodicama čiji su objekti kategorisani trećim stepenom oštećenja .

Kazao je da se još ne zna kolika će biti pomoć Srbije, ali je dodao da je dogovoren sastanak i da bi više informacija  trebalo da bude poznato iduće sedmice.

BUDŽET: NEOPHODNA ŠTEDNJA

Usvajanje budžeta je značajano za nesmetano funkcionisanje opštine i 2.600.000 KM je realan budžet, jer se toliki prihodi očekuju ove godine, poručio je načelnik.

“Neizmirenih obaveza je 1.600.000 KM, mi smo u ozbiljnim finansijskim problemima, ali treba uvijek gledati i sa pozitivnije strane, daćemo sve od sebe, ja ću dati sve od sebe da pokušamo ovu situaciju ispratiti i obezbijediti nužno funkcionisanje, a slijedeće godine možda bude i za razvojne projekte”, rekao je Janjetović.

Ističući da je štednja neophodna, naveo je da su smanjene plate funkcionera i odborničke naknade, te da je samo u prva tri mjeseca na troškovima reprezentacije, mobilnih telefona i goriva opštinske uprave ušteđeno  7.000 KM, a efekat mjera štednje trebalo bi da bude vidljiv za godinu, dvije.

“Uspjeh ove godine za opštinu Kostajnica će biti postignut ako se pokrene sanacija prioritetnih objekata ljudima koji nemaju krov nad glavom, objekata koji su značajno oštećeni, ako riješimo funkcionisanje opštinske administracije, institucija koje su u alternativnom smještaju i da se budžet, kako smo zamislili, tako i izvrši. Treba misliti optimistično, rebalans budžeta će morati biti zbog svega, jer imamo presude otpuštenih radnika koje trenutno nisu u budžetu, ali će doći na naplatu, ali se nadam da ćemo za ovu godinu uspjeti izvući neku malu pozitivu”, poručio je načelnik.