Godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, 22. april,  četrnaestogodišnji Kristijan Radomirović i Rastko Adamović iz Kostajnice, danas su obilježili putovanjem biciklima do Donje Gradine.

Iz Kostajnice ih je jutros u 9.00 časova ispratio načelnik opštine Nikola Janjetović, a u Spomen području Donja Gradina oko 12.00 časova dočekao ih je kustos Marko Janković koji je samo za njih održao istorijski čas.

U pratnji kustosa, hodajući po crvenim stazama koje simbolišu krv, obišli su kompleks, pogledali izložbeni prostor, bili kod „Topole užasa“, upisali se u knjigu utisaka i zapalili svijeće u pomen žrtvama jasenovačkog logora.

Naglašavajući da mu je čast i zadovoljstvo da ugosti dječake koji su samoinicijativno došli u Donju Gradinu, Janković im je uručio poklon: knjige sa posvetom i brošure koje će ponijeti u školu.

Pozvao ih je i da dođu i iduće godine u većem broju, izrazivši nadu da će njihova ideja prerasti u tradiciju.

Kristijan i Rastko se slažu i, puni novih saznanja, već kuju planove za slijedeću godinu, a ono što je za sada sigurno je da će im tehnička podrška, ili kako oni kažu 'majstor za bicikle', kao i danas, biti Dubravko Starčević.

Podsjećamo, početna stanica dvojice prijatelja bio je jedan od dva spomenika kojima su obilježene dvije masovne grobnice u Kostajnici, u kojima je 1941. godine pobijeno i pokopano oko 2.500 srpskih žrtava.

Biciklima su prešli dionicu dugu četrdesetak kilometara, do Spomen područja Donja Gradina, kako bi obilježili 76. godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, a kratko su se zadržali i kod crkve u Drakseniću, jednog od simbola srpskog stradanja.

Kako je izgledao put sjećanja dvojice dječaka, pogledajte u nastavku.